Един евентуален финансов колапс на Гърция ще повлече със себе си останалата част от еврозоната, предупреди 37-годишният Ципрас, чиято крайно лява коалиция според последните анкети получава 22% от гласовете. Това може да направи Ципрас следващия министър-председател на Гърция.

Европа ще постъпи глупаво, ако спре финансирането на Гърция, заяви политикът. По думите му, ако все пак това се случи, страната ще спре плащанията по дълга си. Първата ни опция е да убедим нашите европейски партньори, че е в техен интерес финансирането да не спира. Ако не успеем да ги убедим обаче и те вземат едностранно решение, ще сме принудени да спрем плащанията към нашите кредитори, допълни Ципрас.

Според оповестено последно проучване на общественото мнение в Гърция, гръцките избиратели сякаш започва да "изтрезняват" и да връщат своята подкрепа отново към основните партии които държат страната да продължи да изпълнява договорения втори спасителен план за 130 млрд. евро с ЕС и МВФ, за да може Атина да остане в еврозоната.
Това последно проучване (първото след като официално беше насрочена дата 17-и юни за новите избори в страната) показва, че 26.1% от гърците биха гласували за нормалната дясна про-европейска партия Нова Демокрация на Самарас. Така отново на второ място излиза анти-спасителния план на радикалната левица Сириза на Ципрас с доверието на 23.7% от гърците, която в предходните проучвания имаше все по-голяма популярност и се беше оформила като потенциален победител на следващите избори в страната след месец и имаше реален риск в този случай Гърция да излезе от еврозоната. На трето място остава другата про-европейска социалистическа партия Пасок на Венизелос.
Според това последно проучване, ако изборите бяха днес, двете про-европейски партии Нова Демокрация и Пасок биха имали пълно мнозинство в новия 300 местен гръцки парламент с „комфортните” около и над 160 депутатски места.

Именно изгледите Сириза на Ципрас да се окаже победител на изборите през юни хвърли в паника европейските и глобалните финансови пазари с оглед риска, ако това стане факт, Гърция да излезе от еврозоната поради нежеланието на тази радикална левица да изпълнява поетите ангажименти по втория спасителен план на ЕС и МВФ за 130 млрд.евро. 

Междувременно беше оповестено и второ проучване, според което Сириза остава първа по доверие сила с 22%, следвана от Нова Демокрация с 19.5% и Пасок с 14%.
Според трето проучване пък Нова Демокрация води с 23.1% спрямо 21% за Сириза и 13.2% за Пасок, което също сигнализира, че може да има про-европейска управляваща коалиция и правителство след изборите на 17-и юни.

Тези две (от три) проучвания, показващи че Нова Демокрация и Пасок могат да имат пълно мнозинство в новия гръцки парламент, сякаш са сигнал, че фокусът на гръцката общественост започва да се измества от протестния вот против налаганите сурови мерки на икономии и тежки реформи към вот в подкрепа запазване членството на Гърция в еврозоната.