Европейската централна банка (ЕЦБ) е била помолена от Испания за помощ при реформата на банковата система на страната, съобщи днес президентът на финансовата институция Марио Драги, цитиран от Франс прес, цитиран от БТА.

Той добави, че ЕЦБ ще отговори на тази молба. Драги говори на форум в чест на колегата си Хосе Мануел Гонсалес-Парамо, чийто 8-годишен мандат изтича, и похвали работата му. Европейските ръководители все още не са избрали наследник на Гонсалес-Парамо в шестчленния изпълнителен съвет на ЕЦБ.

Международната рейтингова агенция Мудис (Moody's) възнамерява до седмица да понижи значително оценките на 21 испански банки, след като в понеделник нанесе удар по 26 италиански банки, съобщи испанският икономически в. "Експансион", цитиран по-рано днес от Франс прес. Ново понижение ще усложни още повече положението на испанските банки, които и без това срещат затруднения да се финансират на пазарите и през април отчетоха нов рекорд по заеми ЕЦБ.

В опит да оздрави банковата система правителството обяви нова реформа, която ще принуди банките да заделят допълнителни резерви от още 30 милиарда евро през 2020 година.