Директорът на европейския отдел на Международния валутен фонд (МВФ) Реза Могадам приветства днес в Рим напредъка в реформите, постигнат от италианското правителство на Марио Монти, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Могадам, цитиран от АФП, определи реформите като пример за Европа. Напредъкът, постигнат от Монти през последните шест месеца, действително е пример за подражание като се има предвид развитието в Европа, заяви Могадам на пресконференция в края на годишната мисия на МВФ в Италия. Според него "Италия е на прав път и е постигнала значителен напредък" за подобряване на финансовата си перспектива през последните шест месеца.

Директорът обаче отбеляза, че са необходими повече усилия за съживяване на икономическия растеж. Според него италианските банки трябва да подсилят капитала си, допълва АП. Тази седмица рейтинговата агенция Мудис (Moody's) понижи оценката си за 26 италиански банки, сред които най-големите в страната.

На свой ред Марио Монти заяви, че мисията на МВФ показва колко много е направила и трябва да направи Италия, за да осигури надеждна основа на държаните финанси.

Същевременно днес лихвите по италианските облигации се повишиха, следвайки тенденцията при испанските дългови книжа на фона на пазарните опасения за възможно излизане на Гърция от еврозоната, предаде ДПА. Италианските облигации с падеж след 10 години откриха търговията с лихва от 6 процента - най-високата от 31 януари, след което равнището се понижи до 5,90 процента в късната сутрешна сесия. В даден момент спредът, определян от търсенето от първокласни инвеститори, желаещи да притежават 10-годишни италиански облигации вместо водещите германски, нарасна до 452 базисни пункта (разликата в лихвата между двата вида книжа - бел. ред.) - най-висока стойност от 19 януари. Впоследствие показателят отстъпи до 442 базисни пункта.