Банк ъв Ингланд (Bank of England) понижи прогнозата си за икономическия растеж на Великобритания за тази година до 0,8 на сто, но очаква инфлацията да остане над целевия праг още една година, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

В тримесечния си доклад за инфлацията, оповестен днес, банката е намалила оценката си за растежа спрямо прогнозирания преди три месеца темп от 1 процент. Централната банка също така вече не се надява, че инфлацията, която в момента е 3,5 процента, ще се понижи до официалния целеви праг от 2 процента до края на годината. Управителят Мървин Кинг заяви, че сега очакванията му са инфлацията да се върне към целевия праг през втората половина на следващата година.

Междувременно официални данни, цитирани от АП и Франс прес, показаха, че безработицата в страната се е понижила до 8,2 процента през първото тримесечие спрямо 8,4 процента през последните три месеца на 2011 година. Отчетеният резултат е по-добър от очакваното. Икономистите очакваха за първото тримесечие по-висока безработица - 8,3 процента.