Единната европейска валута регистрира спад до 1,2683 долара, най-ниското ниво от 16 януари, и до 101,96 йени спрямо 102,2 йени на търговията в Ню Йорк вчера, най-ниското ниво от средата на февруари, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Днес към 13 ч. еврото се котираше на нива 1.2738 спрямо долара.

Натискът върху ресурсите се запазва с оглед на всеобщото повишаване на американският долар и несигурността, която постепенно обхваща финансовите пазари. Фючърсите на американският лек суров петрол се понижиха до 93.10 долара за барел по време на вчерашната търговия, което е 6-ти поред спад за суровината. Натискът върху черното злато се запази и по време на азиатската сесия тази нощ. В ранните часове на тази сутрин американският петрол се разменя на цена от 92.50/60 долара за барел, сорта Брент се котира в нивата 111.10/20 долара за барел.

Златото записа 8-ма сесия на спад от последните 9 такива. Жълтият метал се понижи до 1542/43 долара за унция, следвайки движенията на основните борсови индекси и еврото. Жълтият метал остана под натиск и по време на азиатската сесия и към ранните часове на деня се търгува в нивата 1536/37 долара за унция.  

Информацията за спада идва на фона на заявлението на германския финансов министър Волфганг Шойбле, че е невъзможно предоговаряне на международната спасителна помощ за Гърция.
"Това е много старателно подготвена програма, тя не може да бъде предоговаряна", заяви Шойбле пред радио Дойчландфунк ден след като гръцките политически лидери съобщиха, че не могат да сформират ново правителство и това налага провеждането на нови избори.

Новите избори, които трябва да се проведат идния месец, удължават кризата, която в крайна сметка може да принуди Атина да излезе от еврозоната и дори от ЕС. "На финансовите пазари се усеща безпокойство, тревожно усещане за това, че сме били в подобно положение преди и съмнение дали няма да се случи същото", съобщи Австралийската национална банка.
"В Гърция има увеличено изтичане на капитал от собствения й банков сектор и широка дискусия за разпространение на заразата. Тревогата сега е относно заразата. Не Гърция сама по себе си е проблемът, а надеждността на еврото като валута", допълни банката.