Оценката за дългосрочен емитент и оценката за солидност бяха понижени от "А+" на "АА-", а агенцията постави тези оценки под негативна перспектива, което значи, че може да ги понижи допълнително в краткосрочен план. "Фич смята, че размерът на загубите е управляем. Същевременно мащабите на загубите и фактът, че тези позиции не могат да бъдат бързо разпродадени, означава загуба на ликвидност", посочва агенцията в изявление, цитирано и от БТА.

"Това повдига и въпроси за апетита към писка на Джей Пи Морган Чейс, начина й на управление на риска, практиките и надзора й", добавя Фич.

Акциите на Джей Пи Морган спаднаха с 9 процента на борсата вчера след като банката обяви, че през последните шест седмици е загубила около 2 милиарда долара собствени средства от деривати, предназначени да ограничат рисковете, които институцията поема със свои пари. Загубата е причинена от дериватни инструменти, обвързани с кредитните показатели.

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" обяви, че понижава перспективите на оценката на дълга на банка Джей Пи Морган, след като американската банка обяви загуби от 2 милиарда долара от рискови брокерски инвестиции.

Ръководителите на банката признаха, че тяхната стратегия за покриване на риска е ненадеждна, сложна, изпълнява се зле и зле се контролира, което е причината за отрицателните перспективи.