Окончателно одобрение на новия спасителен пакет от 130 милиарда евро (171 милиарда долара) за Гърция няма да бъде дадено до началото на март, заяви днес Мариане Коте, говорителка на германското финансово министерство, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.
Това означава, че еврозоната ще трябва да отдели окончателното одобрение на спасителния пакет от сделката по опрощаване на гръцки дълг, за чието осъществяване ще са нужни няколко седмици и която трябва да бъде финализирана преди падежа на облигациите на 20 март.
Коте отбеляза, че останалите страни от еврозоната първо ще поискат да видят колко от частните кредитори на Гърция участват в размяната на облигации, предвиждаща намаляване на гръцкия дълг със 100 милиарда евро. Говорителката допълни, че преди Германия да може да одобри плащанията по новата помощ, без която Гърция ще изпадне в неплатежоспособност до края на март, германският парламент ще трябва да гласува втория спасителен пакет на 27 февруари.
По-рано днес германският министър на икономиката Филип Рьослер изрази задоволство, но и резерви по повод гласуваните от гръцкия парламент нови мерки за икономии. Пред германската телевизия "A Ер Де" Рьослер каза, че "определящо значение сега има прилагането на реформите в Гърция", което ще бъде оценявано от тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ. Само на тази база ще бъде дадена зелена светлина за отпускането на втория спасителен пакет за Гърция, добави той.