Технологията, подготвяна съвместно от компании за картови разплащания и търговските банки, вече набира такава скорост, че експертите прогнозират до 2020 г. половината от картовите плащания да се извършват през мобилни устройства - смартфони, таблети и други. Това стана ясно по време на пресконференция на "Виза Европа".
България е най-бързо развиващият се пазар за „Виза Европа", заяви още Никос Кабанопулос, генерален директор на компанията за България, Гърция и Кипър, цитиран от Money.bg.
През 2011 г. е отчетен 31% ръст на преминалите през системата на Виза транзакции в България, като общият им размер е 3,3 млрд. евро. От тях 712 млн. евро са изхарчени на мястото на покупката.
22% от всички плащания с Visa са станали в интернет.
Общо за страната през миналата година са направени 17,2 млн. транзакции, което 47,2% ръст спрямо 2010 г. Сметките на Кабанопулос показват, че 3% от общия потребителски разход в България е направен с картите Visa, които към края на 2011 г. са били 3 млн. броя.
Въпреки това страната ни изостава от средните показатели за Европа.
У нас на всеки 100 лева 3 лева от тях преминават през системата на Виза, докато средното съотношение за Европа за миналата година е 1 евро на всеки 7 евро, което представлява 14%. За сравнение това съотношение през 2010 г. е било 1 на 8 евро, а през 2000 г. - 1 на 18 евро.
През тази година компанията ще пусне услуги за мобилни разплащания, както и дигитален портфейл.
Дигиталният портфейл ще може да оперира с всички видове карти, не само Visa. Той ще бъде инсталиран в мобилно устройство - телефона, преносимия компютър или таблета. Чрез него ще може да се плаща безонтактно.
Безконтактните плащания с карта Visa на малки суми ще бъдат възможни през 2012 г., допълва Дарик. Банките, с които Visa работи, ще пуснат услугата payWave, чрез която потребителите ще могат да плащат малки суми без да докосват картите си до терминала.
„Това са много удобни транзакции - просто доближаваш картата и плащаш, без подписи, без допълнителни неудобства. За да се избегнат измами, транзакциите ще са до 50 евро, във Великобритания - 50 паунда", обясни търговският директор на Visa Европа Стивън Пери.
Още от тази година на Олимпийските игри в Лондон пробно ще бъдат въведени терминали за безконтактно плащане чрез карти по линиите на градския транспорт, в метрото и стадионите, на които ще се състои олимпиадата, обявиха от компанията за картови разплащания, цитирани и от БТА. В България също още от тази година предстои въвеждането на безконтактни плащания като първоначално подобни устройства ще бъдат монтирани в някои от големите търговски вериги.
От компаниите за картови разплащания отчитат налагането на устройства за безконтактно плащане като първа крачка към внедряването и на услугата за плащане през мобилния телефон, тъй като принципът е същият - само вместо карта доближаваш до устройството мобилен телефон. Плащането чрез карта или през мобилен телефон е по-сигурно от плащането с реални пари, стига да се действа отговорно, коментират експерти.