В интервю за "Република" се мотивира с падането на лихвите по света. "Ако се провери от началото на кризата или дори от средата на 2009 година откакто ние сме на власт досега, как е паднала цената на външния финансов ресурс, тоест, как наша българска банка взима пари отвън - цената е паднала средно с 2.5 процентни пункта. Ако се зададе въпросът с колко са паднали лихвите вътре в България -отговорът е с 1.5%. Значи 1 процентен пункт се губи някъде в България и търговските банки са си го спестили", казва той.
Финансовият министър втвърдява и позицията си по отношение на таксите, като отхвърля аргумента, че Министерство на финансите няма регулаторна функция."Да, не сме социализъм и никой не може да каже това ви е задължителната лихва. Но това, което Министерство на финансите може и ще направи, ако банките не са достатъчно активни, е да въведе нови разпоредби за таксите, чрез закони, които ще внесем в парламента. Сега, като си сключил веднъж договор с банката, след това тя може да ти променя таксите, които плащаш. Това обаче може да се промени законово и както вървят нещата ние ще предложим такава промяна", казва Дянков.
"Така че, когато някой от нашите добре платени банкери каже, че министърът на финансите не може да направи нищо понеже сме пазарна икономика, отговорът е - можем да предложим закони, с които рязко да се промени начинът на управление на таксите в банковата ни система", допълва той.
Междувременно стана известно, че Комисията за защита на конкуренцията ще разследва банките за двойно тарифиране по сигнал на лидера на СДС Мартин Димитров.
Той посочва още, че тъй като данъците у нас са ниски, нови облекчения може да се търсят чрез въвеждането на електронно правителство и подобряване на администрацията. "Ние вече имаме най-ниските данъчни ставки в Европейския съюз. Излязоха,вече данните за 2011 г. Като част от БВП ние в България събираме 27.1% от данъци, следваща е Латвия с 28%. Няма никой друг под 30%, а средното е 43%. С други думи ние сме много под средното за Европа от гледна точка на това какви данъци събираме", казва Дянков.