Вариантите са рибата да е с люспи или без, а големината да е от 1.3 до 3 килограма, не е изключено да се появят и по-големи екземпляри. Това показват данните от каталозите на големите вериги супермаркети, които генерират около 70% от продажбите на риба.

Разбира се, ако човек пообиколи пазарите, може да намери и доста по-евтино тази риба, но без гаранция за качество и произход. Експерти смятат, че в следващите два дни отделни търговци ще опитат да вдигнат цените и над 6 лева, но при достатъчни количества от най-търсените видове това може и да не сработи.

Според Държавната комисия за стокови борси и тържища друга, масово купувана у нас риба - замразената скумрия - няма да промени съществено цената си и ще се запази на нива от 3.80 лева за килограм на едро и до 4.50-5.00 лева на дребно. Чистената и без глави скумрия пък се търгува на дребно по 6-7 лева.

За любителите на екзотиката също има достатъчно варианти. Сред най-скъпите са филе от риба тон, което струва около 30 лева за килограм, както и опашки от морски дявол с цена от 42 лева за килограм. На рибната борса във Варна се предлагат и черноморски риби, от евтината трицона до калкан, но срещу 30 лева за кило.

В интернет не липсват и оферти от търговци, предлагащи шаран и толстолоб от собствените си развъдници, но само на едро. Цените тръгват от 3.70 лева за килограм за шарана, а дребните парчета се предлагат по 3 лева на едро. Точно преди Никулден обаче повечето от собствениците на развъдници не посочват цена, за да не отблъснат евентуални клиенти.

Някои пък предлагат и друго-за любителите на риболова има вариант сами да уловят рибата си за празника, след което да я платят. Така какъвто е късмета им, такава риба ще се появи на трапезата.