Чуждите инвеститори вече да се стимулират не само с предоставянето на парцели и изграждането на инфраструктура до тях, но и чрез приспадане на част от парите за осигуровки – т.е. държавата да им връща дял от изплатените средства за определен период от време.
Това е една от идеите, залегнали в новия проектозакон за насърчаване на чуждите инвестиции у нас, разказа пред в. „Класа“ шефът на БАИ Борислав Стефанов.
„Така компаниите, най-вече от сферата на услугите, могат да се стимулират не само чрез земя и инфраструктура, а именно чрез неща, които ще са им от пряка полза“, коментира той.
Тепърва обаче проектодокументът ще минава през комисиите в парламента. Тепърва обаче проектодокументът ще минава през комисиите в парламента. Новината, че се подготвя нов закон за инвестициите, който ще включи механизми за развитие на сектора на услугите, бе потвърдена по-рано вчера и от Евгени Ангелов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, по време на форум за управление на кредитния риск.
Настоящият закон е правен през 2003-2004 г. и е с основен акцент сферата на производството, посочи още изпълнителният директор на БАИ. Затова и основните стимули за инвеститорите са свързани именно с предоставянето на земя и изграждането на инфраструктура, които са от полза за производителите. Сега трябва да се помисли за алтернативни мерки, с които да привличаме инвеститори и от други сектори, като услугите, които стават все по-привлекателни след кризата, разказа Стефанов и даде пример с аутсорсинга.
Друга слабост на настоящия закон е, че за да се оцени една инвестиция, се гледат само дълготрайните материални активи – т.е. смятат се само парите за построяване на завод и машини. Така се пренебрегват на практика фирми от ранга на HP, които наемат сградите, в които работят, и имат по-ниски разходи за оборудване.
В същото време плащат милиони на месец като заплати, а според закона тези пари не се водят инвестиция. Затова в новия закон от БАИ искат и откриването на нови работни места да се включва в определянето на инвестицията.
Според Стефанов преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за 2011 г. ще достигнат около 1 млрд. евро. За първите осем месеца на годината у нас са влезли около 225,6 млн. евро, докато за същия период на миналата година те са били 926,5 млн. евро.