Това включва и създаването на Европейски валутен фонд, по модела на Международния валутен фонд /МВФ/, пише днес «The Financial Times”. Първите детайли по плана бяха оповестени през почивните дни от германския финансов министър Волфганг Шойбле. Той уточни, че новата институция няма да конкурира МВФ, а целта е да бъдат създадени строги правила и инструменти за озаптяване негативното влияние на проблемите на една единствена страна от валутния съюз, уточнява изданието.
Точно такава е ситуацията в Гърция в момента, припомни Шойбле. По думите му, Франция и Германия са против Гърция да търси помощта на МВФ, но пък след срещата Саркози - Папандреу Франция изрази по-голяма готовност да помогне на закъсалата ни южна съседка.
Ако Франция и Германия успеят да постигнат споразумението за създаване на Европейски валутен фонд, за което от Париж лобират от доста време, те вероятно ще създадат основа за най-радикалната реформа от въвеждането на еврото през 1999 година насам, заключава днес «The Financial Times”.