В момента поведението на президента Обама много напомня на един позабравен руски анекдот от съветската епоха за оставените в наследство три плика. Припомня го в седмичния си коментар колумнистът на Washington Post Чарлз Краутхамър.Преди смъртта си Сталин оставил на приемника си Никита Хрушчов три плика и му заръчал да ги отваря само, когато страната се изправи пред някаква криза.

След няколко години се появяват сигнали за първата криза. Хрушчов отваря първия плик и прочита: „Хвърли цялата вина върху мен!". Минало известно време и се появила нова криза. Хрушчов отваря втория плик и прочита: „Пак хвърли цялата вина върху мен!" Появила се и трета криза, а Хрушчов прочита: "Приготви и ти три плика за наследника си!"

Обама е имал 50 плика „със съвети да хвърля вината върху предшественика си Джордж Буш" за икономиката, за глобалното затопляне, за кредитната криза, за патовата ситуация в Близкия Изток, за бюджетния дефицит, дори и за свинския грип. „49 от тях вече е отворил", отбелязва Краутхамър.

Коментаторът се спира на външнополитически стратегии - намесата на САЩ в Афганистан и Ирак, които според Краутхамър многократно вече са преразглеждани.

Отначало и за двете държави е бил избран вариант за относителна ненамеса във вътрешните работи на страните, за да не бъдат предизвикани местните жители да се обявят срещу окупаторите. В последствие противниците на САЩ и в двете държави оказват ожесточена съпротива, а мирните жители които първоначално били на страната на американската армия, като се почувствали незащитени преминали на страната на местната съпротива.

Генерал Дейвид Петреус (командващ американските части в Близкия Изток и Централна Азия - бел. ред.), се обявил за защита на населението на Ирак и сменената стратегия преобърнала хода на войната. В Афганистан обаче неуспешната военна стратегия вече започна да се усеща, макар и доста късно. А за много анализатори тя започва да напомня за Виетнам от седемдесетте години на миналия век.

И сега Обама трябва да осъзнае, че ситуацията в Афганистан зависи единствено и само от неговото решение, обобщава колумнистът.

„Но и запасът на пликове свърши", завършва коментара си Краутхамър.

Чарлз Краутхамър поддържа своя седмична колонка всеки петък във Washington Post по външно- и вътрешно политически теми от 1985 г. Той е носител на много журналистически награди, вкл. и на Пулицър за коментар през 1987 г.