В 10 от 22-а изследвани вида храни от търговската мрежа на Варна има генно модифицирани организми. Количествата са в допустимите стойности, но пък на етикетите липсва информация за наличието им, алармираха от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Генно изменените организми са открити най-вече в соеви продукти (зърно, кайма, гранулат). Най-голямо количество - 0.62 от допустими 0.9%, са констатирани в партида от 45 кг соев гранулат. Лекари смятат, че дори и минималните количества могат да бъдат вредни за здравето при продължителна употреба, затова те трябва да бъдат посочени на етикета. Законът у нас обаче е твърде либерален и за храни с ГМО под 0.9% етикирането не е задължително. Еколозите настояват този текст да отпадне. Наскоро друго дружество - "Екоюгозапад", оповести, че 19 от изследваните 272 стоки в цялата страна съдържат ГМО над нормите. Те също не бяха вписани на етикета. Глобите за подобни нарушения са до 500 000 лв., но практиката сочи, че виновникът трудно може да бъде намерен - много от храните се произвеждат у нас, но с вносни суровини. Диян Божидаров В 10 от 22-а изследвани вида храни от търговската мрежа на Варна има генно модифицирани организми. Количествата са в допустимите стойности, но пък на етикетите липсва информация за наличието им, алармираха от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Генно изменените организми са открити най-вече в соеви продукти (зърно, кайма, гранулат). Най-голямо количество - 0.62 от допустими 0.9%, са констатирани в партида от 45 кг соев гранулат. Лекари смятат, че дори и минималните количества могат да бъдат вредни за здравето при продължителна употреба, затова те трябва да бъдат посочени на етикета. Законът у нас обаче е твърде либерален и за храни с ГМО под 0.9% етикирането не е задължително. Еколозите настояват този текст да отпадне. Наскоро друго дружество - "Екоюгозапад", оповести, че 19 от изследваните 272 стоки в цялата страна съдържат ГМО над нормите. Те също не бяха вписани на етикета. Глобите за подобни нарушения са до 500 000 лв., но практиката сочи, че виновникът трудно може да бъде намерен - много от храните се произвеждат у нас, но с вносни суровини.