Мечтата на много хора е свързана с това да станат милионери до тридесетгодишна възраст. За съжаление се оказва, че това е една доста трудно постижима цел, особено като включим и факта, че е необходимо време и натрупване на опит не само да направите, но и да си задържите богатството.
Да кажем, че сте ходили две-три години на бригади в студентските си години и сте успели да спестите 10 000 евро, или обърнато в левове около 20 000 лв. Бил сте далновиден и сте инвестирали на чудото наречено „фондова борса", един относително нов феномен у нас за умножаване на богатството, познат в развитите страни от векове.
Точно преди пет години сте купили акции например от компанията Оргахим, син чип, компонент на SOFIX. С 20 000 лв. и цена на дружеството от 24-25 лв., сте си купили 800 акции. Годината е 2007, месецът е октомври, денят е пети. Акциите си все още не сте ги продали и решавате, че при цена от над 800 е вече добре да кеширате. Продавате вашите 800 акции при средна цена от 808 лв. и сте горд собственик на близо 640 000 лв. Разхвърляте ги в няколко банки, до размера на гарантираните депозити и след около пет години вече сте горд собственик на 1 млн.лв. Разбира се това няма как да се случи, ако не се връщате назад във времето, след като вече знаете какво ще се случи. Вариантите са много, да сте продали акциите преди да поскъпнат, или ако сте ги държали толкова да изтървете момента да ги продадете.
Къде бихте били сега? Вашите 800 акции на Оргахим вече струват около 56 000 лв., при днешните нива на компанията от близо 70 лв., разбира се ако има кой да ви ги купи. И от тук се връщаме към действителността. Кога отново ще се върнете към желания един милион.
Ако сте разочарован от борсата, или смятате вече, че това не е начинът, но въпреки всичко сте твърдо решен да постигнете този 1 млн. лв., можете да решите да тръгнете по сигурния начин.
Останалите 56 000 лв. ги влагате на депозит, а липсата на задлъжнялост ви позволява да заделяте по 300 лв. от дохода си на месец за спестяване, при ниво на лихви от 6% в дългосрочен план по депозити.
И отговорът на въпроса кога ще станете милионер е - след тридесет и пет години. Ако сте на 30 в момента, то горе долу когато се пенсионирате, ще сте милионер.
И тук идва лошата новина, при ниво на инфлация от 5% годишно за този период, заветният милион се равнява на 238 971 лв. в момента. Или казано по друг начин 30 години спестявания биха ви се равнили на около една трета от това, което щяхте да притежавате, ако бяхте продали акцийките си през октомври.
Другите варианти, които стоят пред вас са да си оставете акциите на Оргахим и да се надявате отново да се върнат на нивата, на които са се търгували при пика си за срок по-малък от тридесет години.