Това се посочва в доклад на руския Център за стратегически разработки (ЦСР), цитиран от ТАСС и БТА.

Нeбанковият финансов сектор в Русия в момента е в състояние на дълбока депресия. Това засяга най-вече фондовия пазар като алтернативен на банковото кредитиране и на централизираното финансиране на механизмите за акумулиране и преразпределение на дългосрочни инвестиционни ресурси.

През последните 10 години ключово значение на борсата придобиха краткосрочните операции в областта на паричния и валутния пазар, делът на пазарните сделки в капиталови активи става все по-незначителен, сочи докладът на аналитичния център, начело на който е бившият министър на финансите Алексей Кудрин.

Тази ситуация може да бъде определена като постепенно загиване на финансовите пазари в Русия, според експертите. Освен това анализаторите на ЦСР отбелязват, че в момента намалява ликвидността на пазарите на акции, облигации и деривати, т. е. всички сегменти по които може коректно да се оцени ликвидността. Във всички наблюдавани сегменти на финансовия пазар се наблюдава спад на показателя за ликвидност.

Най-високо ниво на ликвидност за периода 2009-2016 г. е отчетено през 2011 година. Спрямо този максимум през 2016 г. ликвидността на пазара на акции е спаднала 3,2 пъти, на облигационния пазар - 2,6 пъти, на пазара за деривати - 1,4 пъти. Тази ситуация може да се определи като постепенно умиране на финансовите пазари в Руската федерация, посочва докладът.

Според ЦСР също така цените за приватизация на руски държавни компании са "крайно ниски" на фона на влошаването на инвеститорското доверие. Като цяло в момента инвеститорите оценяват целия корпоративен сектор на Русия два пъти по-ниско отколкото през 2005-2006 година. Пряка последица на това са крайни ниските цени за продажба на държавните пакети акции в приватизацията, посочват анализаторите.