При приключването на продажбата, Бейн Кепитъл ще се сдобие с бизнесa Бани и Кухни на Американ Стандарт, чиито продажби за 2006 година са 2,4 милиарда долара. В него работят 26 000 работници, в 54 предприятия, в 23 страни в целия свят. Бизнесът произвежда и продава водещи продукти в индустрията под марките American Standard®, Ideal Standard®, Armitage Shanks®, Porcher®, Jado®, Ceramica Dolomite® и Vidima®.
Очаква се приключването на продажбата да се осъществи в началото на четвъртото тримесечие на 2007 година. Компанията възнамерява да отдели средствата от продажбата основно за изкупуване на акции и намаляване на дълговете за поддържане на стандартите за инвестиционен рейтинг. Продажбата подлежи на одобрение от респективните регулаторни органи. Не се изисква одобрение от страна на акционерите. Купувачът е предоставил неоспорими финансови залози.
На 1 февруари 2007 година Американ Стандарт обяви намеренията си да раздели трите си бизнеса като продаде Бани и Кухни, отдели Системи за контрол на превозните средства и задържи най-големия си бизнес Климатични системи и услуги. Днешната новина е последната от поредицата стъпки за осъществяването на тези планове след отделянето на Системи за контрол на превозните средства като независима публична компания с наименование WABCO, което е насрочено за 31 юли. През март компанията продаде Venesta Washroom Systems, която беше част от бизнеса Бани и Кухни. Заедно с Venesta общата стойност на продажбата на бизнеса възлиза на 1,92 милиарда долара.
След отделянето на WABCO и продажбата на Бани и Кухни, Американ Стандарт Къмпанис ще смени името си на Трейн (Trane). Трейн е водещата марка на глобалния бизнес Климатични системи и услуги, който за миналата година отчете продажби за над 6,8 милиарда долара. Трейн ще задържи марката Американ Стандарт за отоплителните, вентилационните и климатичните продукти, докато новият бизнес Бани и Кухни ще запази името за пазарите си.
„Това е най-значителното събитие в плановете ни да разделим Американ Стандарт на три фокусирани и по-лесно разбираеми компании,” обяви Фред Поузес, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Американ Стандарт. „Вярваме, че офертата на Бейн Кепитъл осигурява отлична стойност за нашите акционери. Бизнесът Бани и Кухни е глобален пазарен лидер като мащаб, световно разпространение и организационен талант. Това е бизнес с богата история и забележително бъдеще за своите клиенти, служители и нови собственици”.
„Това е глобална компания и пазарен лидер с прекрасно наследство, силно портфолио от марки, изградени взаимоотношения с клиенти и опитен мениджърски екип”, каза Стийв Барнс, изпълнителен директор на Бейн Кепитъл, чиято централа е базирана в Бостън, щата Масачузетс. „Очакваме с нетърпение да подкрепим мениджърския екип и служителитете в реализирането на пълния потенциал на компанията, чрез продължаване на подобренията, по-нататъшно развитие на силната фамилия от марки и ускорен растеж”, добави Уолид Саркъс от Бейн Кепитъл - Лондон. Американ Стандарт Къмпанис е пред изпълнение на плановете си за отделянето на WABCO като публична компания. Свободното търгуване с акциите на WABCO е насрочено да започне на 1 Август т.г. на Нюйоркската стокова борса.
Финансов съветник на Американ Стандарт за продажбата на Бани и Кухни е Lazard. Юридически съветник е Skadden Arps. Bank of America, N.A. и Credit Suisse осигуриха финансовите средства за Бейн Кепитъл, Lehman Brothers са финансов съветник, Kirkland & Ellis LLP - юридически съветник, а PricewaterhouseCoopers - съветник по транзакциите.