За да се сравнят условията по влоговете на помощ идва еквивалентната годишна лихва (наричана още ефективна годишна лихва). Тя се използва и за сравняване на заеми с различен период на олихвяване и показва каква би била лихвата, ако се изплаща и натрупва веднъж годишно. Еквивалентната лихва е като плъзгач, който придърпва депозитите с различен срок към едногодишния период, приет за база. Например, ако имаме едномесечен депозит, който носи 6% проста годишна лихва (това ще рече 0.5% всеки месец), еквивалентната лихва ще бъде 6.17%.
Броят на периодите на олихвяване може да е различен от 12 (напр., когато лихвата се начислява 2 пъти годишно.) Когато лихвата се плаща на падеж по едногодишен депозит, няма разлика между проста и ефективна лихва, те са равни винаги при срок 12 месеца, стига лихвата да се тегли на падежа. Колкото по-често се олихвява един депозит, толкова по-голяма (при равни други условия) е ефективната лихва. При простата лихва няма значение колко пъти годишно се начислява лихвата. (Обърнете внимание на разликата между срок на депозити и период на олихвяване). Повечето калкулатори изчисляват ефективна лихва най-много за 12-месечен влог. Ние предлагаме възможност за сравняване на процентите и за по-дълги срокове. Това е необходимо тъй като 300 лв., получени след три години накуп, не са равни на три суми от 100 лв., изплащани в края на всяка от трите години. За целта приравняваме тригодишната лихва на едногодишна. За да го направим, трябва да си представим, че лихвата, която се плаща на края на тримесечния период е с натрупване и търсим еквивалентната ставка за периода на олихвяване, която приемаме, че е веднъж годишно. Така еквивалентната лихва по по-дългосрочните депозити е по-ниска от обявената проста годишна лихва. Този начин на смятане е приложим, само когато лихвата за депозити със срок над една година се начислява накуп на падежа. Ако се прилага ежегодно олихвяване, нямаме елиминиране на натрупването и тогава еквивалентната лихва е равна на простата годишна.
Отразени са особеностите на българската банкова практика (например, специфични продукти са т. нар. растящи депозити и депозитите с авансово изплащане на лихвата). В отличие от други изчисления, автомачното продължаване на срока след падежа на краткосрочните депозити не влияе върху показателя, както е представен при нас (тоест приемаме, че имаме възможност за сложно олихвяване примерно при тримесечен депозит). Логиката е, че ако разполагате с парите си в края на тримесечието и сами може да решите да ги довнесете към главницата при зададените лихвени условия.
Повече за еквивалентната лихва – в Методологически бележки. За лихвените проценти по депозитите – вижте тук