На специално събитие в Регионалния исторически музей в Стара Загора, бе обявена идеята победител от Загорка Зелен Фонд 2022. Това е проектът "Зелен Площад" на Творчески колектив "На Улицата", който има за цел да преобрази пространство в центъра на Стара Загора и да го превърне в алтернативно място, в което жители и гости на града на липите да могат да се събират и да разпускат активно, в атмосфера от зелени решения. Проектът ще бъде реализиран от ЗАГОРКА с инвестиция в размер до 50 000 лева. Творчески колектив "На Улицата" получава за своята идея за "Зелен Площад" и финансова награда от 1 000 лева.

Националният конкурс "Загорка Зелен Фонд" има за цел да подкрепя проекти, свързани с подпомагане на устойчивото развитие на град Стара Загора и региона. В конкурса през 2022 г. взеха участие 22 идеи, които бяха фокусирани в две области: опазване на околната среда или социална насоченост, подадени от физически лица и неправителствени организации от цялата страна. Предложените идеи бяха оценени от експертното жури на "Загорка Зелен Фонд 2022".

По време на събитието, ЗАГОРКА също представи и акценти от реализираните инициативи през 2022 г., като част от платформата за устойчиво развитие "Създаваме по-добър свят", които са обобщени в Доклада за устойчивост и отговорност на компанията. Това е осмият поред доклад, който компанията публикува, за да обобщи годишния си напредък по изпълнение на целите си за устойчивост, постигнати в няколко ключови сфери, в които ЗАГОРКА е фокусирала усилията си и създава положителна промяна - околна среда, социална устойчивост и отговорна консумация.

В направление околна среда и в стремежа си да върви по пътя към нулеви въглеродни емисии до 2030 г. в производство, ЗАГОРКА намалява СО2 до 30% спрямо 2018 г., а 6% от енергията за нуждите на производството идва от възобновяеми източници чрез соларния парк в пивоварната, който от миналата година работи с пълния си капацитет. Ефективно използване на водните ресурси е друга сфера, в която ЗАГОРКА се стреми да постигне оптимални резултати. През 2022 г. потреблението на вода в производство е достигнало до 2.87 хл/хл, което е намаление от 24% спрямо 2018 г.

В сфера отговорна консумация, ЗАГОРКА инвестира 18 120 лв. през изминалата година., в кампании с фокус повишаването на безопасността по пътищата чрез посланието "Когато шофираш, никога не пий". Компанията си партнира в това направление с Европейския картинг шампионат по издръжливост. ЗАГОРКА също така подкрепи и кампанията в тази насока, която се реализира от Съюза на Пивоварите в България. Допълнителен акцент към инициативите е промотирането на безалкохолното портфолио от бири на ЗАГОРКА, които винаги предоставят алтернатива без алкохол.

В направление социална отговорност през 2022 г., ЗАГОРКА реализира специалното пиво с кауза Загорка Юбилейно, което да насърчи консуматори да подкрепят Загорка Зелен Фонд, а заедно с марката си Ариана възобнови инициативата #Зеленодействие за опазване на околната среда чрез почистване на повече от 1 тон пластмасови отпадъци и зарибяване на 2 български язовира край София и Плевен - Искър и Горни Дъбник. Служителите на ЗАГОРКА, заедно с членовете на техните семейства се включиха в инициативата #Зеленодействие. Чрез почистването на района около тези локации, ЗАГОРКА се грижи не само за природата, но и за културата на устойчивия риболов, както и спазването на етичния му кодекс с цел да се поддържа биоразнообразието във водоемите.

"В ЗАГОРКА вярваме, че всяко наше действие трябва да допринася за създаването на един по-добър свят, в който всички ние да живеем. И неслучайно, нашата платформа е събрана визуално в една подложка за бира, за да се фокусираме върху няколко ключови сфери, в които можем да повлияем. В Доклада ни за устойчивост за 2022 година за пореден път показахме напредъка да вървим по пътя към нулев въглероден отпечатък", сподели Олга Лавренова, изпълнителен директор на ЗАГОРКА АД, и допълни "Продължаваме да подкрепяме зелени и социално значими проекти и през тази година си поставяме високи цели с грижа към хората и природата, за да правим доброто тук и да зеленодействаме."

Снимка: Загорка

"Винаги е хубаво, когато имаме такива инициативи като Загорка Зелен Фонд, свързани с облагородяването на града. Община Стара Загора тази година обедини различни мероприятия под общо мото и цел - "Заедно за една по-чиста Стара Загора". Мотивира ни идеята да бъдем по-близо до децата и младите хора, за да ги привлечем към почиствания на града, залесявания, различни инициативи, насочени към разделното събиране на отпадъци в училищата и в детските градини", сподели Радостин Танев, заместник-кмет на Община Стара Загора с ресор "Транспорт, чистота и екология", и добави: "Ние винаги ще подкрепяме и ще заставаме зад такива каузи, които имат добавена стойност. Радостен съм, че виждам активни хора като Творчески колектив "На Улицата", с които работим по различни проекти и които имат точно тази мисия - Стара Загора да става все по-зелен, по-красив и по-екологичен град."

"Благодарим на ЗАГОРКА и Община Стара Загора за доверието и подкрепата. Творчески колектив "На Улицата" е отворен към това да съдейства за превръщането на Стара Загора в един още по-добър град за живеене, творене и устойчив начин на живот. Проектът, с който кандидатствахме в конкурса Загорка Зелен Фонд 2022 цели точно това. Щастливи сме, че журито и ЗАГОРКА видяха потенциал в идеята и вярваме, че заедно ще успеем да превърнем тази централна градска локация в по-модерно и по-приятно място за гражданите и гостите на града", споделиха Мирчо Христов и Недко Боянов от Творчески колектив "На Улицата".

Пълният Доклад за устойчиво развитие на ЗАГОРКА, част от корпорацията HEINEKEN, за 2022 година, е наличен на линка тук.

За ЗАГОРКА АД, част от корпорация HEINEKEN

Пивоварната на ЗАГОРКА АД има над 120-годишна история, датираща от създаването на първо пивоварно дружество в Стара Загора. През 1994 г. "Загорка" АД се присъединява към глобалното семейство на HEINEKEN. От тогава до днес компанията се ангажира да развива своя бизнес устойчиво и отговорно чрез платформата си за устойчиво развитие "Създаваме по-добър свят", като насочва своите усилия в три сфери, в които може да направи положителна промяна: опазване на околната среда, социална отговорност и отговорна консумация.

През 2013 г. МОСВ отличава "Загорка" АД с наградата "Зелена България" за бизнес с цялостен принос за опазване на околната среда. От 2015 г., в три поредни години, ЗАГОРКА печели първите места в конкурс за "Най-зелена компания" в сектора на бързооборотни стоки и е най-зелената и отговорна компания в бирената индустрия, според консуматорите.

Портфолиото на компанията предлага разнообразие от висококачествени продукти, които отговарят на вкуса на взискателния български потребител - Загорка, Heineken, Ариана, Birra Moretti, Amstel, Stolichno, Starobrno, Desperados и сайдер Крадецът на ябълки. Безалкохолните предложения, които дават възможност за отговорен избор на бира с 0.0% алкохол: Загорка 0.0%, Heineken 0.0 и Ариана Радлер 0.0%.

За Загорка Зелен Фонд

"Загорка Зелен Фонд" е национален публичен конкурс за генериране на идеи, насочен към подпомагане устойчивото развитие на Стара Загора и региона. Загорка Зелен Фонд се провежда от 2011 г., като част от програмата на "Загорка" АД за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие. "Създаваме по-добър свят" и до сега по линия на "Загорка Зелен Фонд" компанията е предоставила безвъзмездно над половин милион лева за развитието на местната общност.


Материалът е предоставен от Загорка.