За девета поредна година Кока-Кола ХБК получи най-висока оценка за устойчивост от MSCI ESG Ratings. Отличието за компанията идва от една от най-високо признатите класации сред инвеститорите, която измерва способите, по които дадена организация управлява финансово значимите ESG рискове и възможности, като Кока-Кола ХБК за пореден път бе оценена с най-високата оценка - ААА.

В допълнение към отличието от MSCI ESG Ratings, през юни 2023 г., Кока-Кола ХБК за поредна година бе включена и в серията индекси FTSE4Good, като получи най-високата оценка в индустрията на напитките. Оценките на FTSE4Good се основават на резултатите в области като корпоративно управление, здраве и безопасност, борба с корупцията, климатични промени, сигурност на водите и човешки права. Тези високи резултати потвърждават статута на компанията като един от световните лидери в устойчивото развитие в индустрията за безалкохолни напитки, с най-високи оценки в ключовите глобални критерии за ESG.

Кока-Кола ХБК посрещна 2023 г. с още две значими признания. Тя бе обявена за лидер в индустрията според Индекса на Dow Jones, като получи и най-високия резултат от всички над 7 800 компании в 61 сектора, признати в Годишника на S&P за устойчиво развитие.

Освен постиженията си на глобално ниво, на местно ниво Кока-Кола ХБК България също не спира да върви напред по пътя към изпълнението на поетия ангажимент за постигане на нулеви нетни емисии по цялата си верига на производство до 2040 г. През месец февруари тази година Системата на Кока-Кола обяви, че първа в България започва да въвежда прикрепени капачки към пластмасовите бутилки за цялото си безалкохолно портфолио, с цел по-лесно събиране и рециклиране на всички свои опаковки. В допълнение, 100% от опаковките на всички Кока-Кола продукти в страната вече са рециклируеми, като за периода 2020-2021 г. компанията успя да намали и преките си въглеродни емисии с 30%, спестявайки над 90 000 тона емисии от цялостната си дейност в страната. Така Кока-Кола ХБК България успешно успява да изпълни преждевременно две от дългосрочните цели, които си бе поставила на местно ниво до 2025 г.

В същото време, като част от Alliance for Water Stewardship (AWS), Кока-Кола ХБК България реализира и предвижда редица подобрения с цел по-отговорно потребление на водата в цялата си верига на доставки. Доказателство за усилията в тази посока е и рекордното понижение от 16% на потребление на вода в производствените центрове на Кока-Кола ХБК България в Костинброд и Банкя. Компанията постига и 100% рециклиране на всички отпадъци от производствената си дейност в завода си в Банкя, който може да се похвали и със 100% потребление на зелена електроенергия.

През 2023 г. Кока-Кола ХБК работи и по реализацията на редица нововъведения и инвестиции на стойност над 17 млн. лева в двата си завода в Костинброд и Банкя, като фокусира голяма част от усилията си върху непрекъснатото подобряване на енергийната ефективност, намаляването на въглеродния отпечатък и оптимизирането на ресурсите си.

Снимка: Coca-Cola

Постигнатите от компанията резултати у нас вървят ръка за ръка с глобалните постижения на Групата, която до края на 2022 г. е успяла да намали емисиите си с 15% в сравнение с изходната 2017 г., което е изпреварващо спрямо поетите ангажименти. През последните 12 години Кока-Кола ХБК е намалила наполовина преките си емисии и е намалила емисиите в трите обхвата на действие с 30%. През първото полугодие на 2023 г. Групата изпълни и ангажимента си да гарантира, че 50% от хладилните витрини на пазара са енергийно ефективни или екологични.

Компанията е фокусирана и върху кръговия модел на производство на опаковки, като неотдавна инвестира 12 млн. евро в нова линия за бутилиране на многократно използваемо стъкло (RGB) в завода си в Еделстал, Австрия, за да разшири решенията си за многократно използваеми опаковки. Това позволи въвеждането на нова стъклена бутилка за връщане и повторно затваряне с обем 400 ml, което също допринася за кръговата икономика на опаковките. Линията е енергийно и водно ефективна, а инвестицията е важна стъпка в ангажимента на организацията за постигането на нетни нулеви емисии по цялата ѝ верига на производство до 2040 г.

Наскоро Кока-Кола ХБК се присъедини към The Coca-Cola Company и седем други партньори в областта на бутилирането от цял свят, за да създаде и първия по рода си фонд за рисков капитал, насочен към устойчивостта, на стойност 137,7 млн. долара.


Материалът е предоставен от Кока-Кола ХБК.