Любопитство, комуникационни умения, постоянство и желание за трупане на нови знания са сред важните изискванията на Vivacom за избор на млади таланти сред стажантите. Водещият телеком вече над 20 години развива една от най-големите стажантски програми на българския трудов пазар, където всяка година над 40% от участниците получават шанс да продължат своя професионален път в компанията.

50 участника в "Лятна стажантска програма на Vivacom" това лято се запознаха със света на телекомуникациите отвътре и участваха в реални проекти. А 25 от тях продължиха развитието си на пълен и половин работен ден в различни ключови отдели в компанията, сред които: "Оперативно управление на мрежата", "Информационни технологии", "Фиксиран достъп", "Продукти и услуги" и много други.

снимка: Vivacom

Ключови служители от компанията поеха нелеката задача на ментори за поредна година, за да обучат младежите и да селектират най-добрите кадри. Сред тях е и Пламен Йонков от отдел "IT развитие на продукти" във Vivacom.

"Телеком секторът е необятен и дава възможност на всеки да навлезе дълбоко в технологиите и да се специализира в желаното направление. В рамките на 3 месеца даваме възможност на стажантите да надградят знанията си от университета и да натрупат умения в реални проекти", казва Йонков и допълва кое за него е било водещ индикатор за да отсее талантите, които имат потенциал да продължат развитието си в компанията: - "В началото задачите не са трудни и сложни, но винаги са важни. Още тогава виждаме как подхожда всеки един участник в програмата към тях - проявява ли любопитство, има ли желание и мотивация да реши проблемите, справя ли се с екипната работа. Именно това е ключовото стажантът да продължи развитието си в компанията."

снимка: Vivacom

Всички тези качества открива в Симона Бояджиева - тя започва стаж във Vivacom и продължава своя професионален път на половин работен ден в компанията в отдел "Архитектура и дизайн на ИТ решения", защото все още е студентка и продължава обучението си и в университета.

"Страхотно е, че Vivacom ми предостави възможността да работя по реални проекти. Това спомогна за много кратък период да добия практически знания за неща, които съм учила на теория в университета. А най-ценното за мен беше, че успях да приложа уменията си в полза на много хора, моят труд и усилия бяха забелязани. Това е наистина удовлетворяващо", разказва Бояджиева.

Тя първоначално е очаквала, че работата на ИТ специалиста е да стои и да пише едно и също на един лаптоп по цял ден, но впоследствие се убеждава, че изобщо не е така.

"При нас всеки ден е различен и изпълнен с много предизвикателства, които екипно се стараем да превъзмогнем. Не ни липсват и поводите да се забавляваме по време на работа", казва Бояджиева и допълва, че Vivacom й дава страшно много възможности за развитие както в професионален, така и в личен план. - "Изключителни професионалисти ни предразположиха от самото начало да открием страстта си. Смело мога да кажа, че стажът в началото беше скок в дълбокото, но с най-добрият водолаз, в лицето на моя ментор, който ми помогна да се науча да плувам и да се развия."

Съдържание на: Vivacom