Елена Димова, вицепрезидент Човешки ресурси за България, коментира какви са плановете на компанията за развитие на екипа в морската ни столица

С какво се занимава компанията - кои са основните продукти, услуги?

Paysafe е водеща специализирана платформа за разплащания. На българския пазар е от 2002 г. Местният офис е основен двигател за развитието на глобалния бизнес на компанията в областта на интегрираните дигитални разплащания. Тук се разработват дигитални продукти за разплащания и парични трансфери, обслужват се клиенти и търговци от цял свят и се извършват операции в направления като ИТ обслужване и инфраструктура, управление на риска, контрол и превенция на измами. Два от основните дигитални портфейли на компанията Skrill и NETELLER се създават от екипите ни в България. Според класацията К100 за 2020 сме най-голямата софтуерна компания в страната. На глобално ниво имаме близо 3 400 служители, като в България е базиран най-големият ни екип с над 1300 служители в два офиса - в София и Варна. През май тази година станахме публична компания и акциите ни се търгуват на Нюйоркската фондова борса.

Преди ден официално отвори врати офисът ви във Варна. Какви са основните фактори, заради които избрахте морската ни столица за ваш втори дом?

Варна е сред най-добре представящите се в икономическо отношение, както и най-бързо развиващите се български градове - втори по преки чуждестранни инвестиции (след София). Признат е за голям икономически, социален и културен център. Направихме обширно проучване на пазара на труда в града и вярваме, че там ще имаме достъп до отличен набор от специалисти, като същевременно ще предложим и допълнителни възможности за кариерно развитие на съществуващите служители на Paysafe. Не на последно място, три от университетите във Варна предлагат специалности в сферата на ИТ и инженерство. Освен това Варна е привлекателен образователен център за студенти от различни националности, което е благоприятно преимущество за нашия нарастващ отдел за обслужване на клиенти.

Предлагането на нови възможности за развитие в различна работна среда допълва непрекъснатите ни усилия да предоставяме на колегите най-добрите програми за wellbeing, както и не само професионално, но и лично развитие.

Иван Портних, кмет на град Варна, Фжакомо Остин, директор на офиса на Paysafe във Варна

Какъв тип специалисти търсите в града?

Екипите ни в България основно се занимават с разработката на платежните продукти и обслужване на клиенти от цял свят. Поради темповете ни на растеж в страната, имаме постоянно търсене на специалисти. Във Варна успяхме за кратко време да привлечем 40 нови служители, като паралелно с това продължаваме да търсим поне още 40 в града и региона, сред които софтуерни разработчици в сферата на Java, Android и iOS приложенията, както и специалисти по обслужване на клиенти с английски, италиански и френски език.

Има ли разлика в заплащането на служителите в София и Варна?

Не, разлика в заплащането няма.

Какви придобивки предоставя компанията и какво я прави предпочитан работодател?

Програмата ни е богата и осигурява редица допълнителни социални придобивки за служителите, сред които 25 дни платен годишен отпуск, дистанционна работа, бонус за препоръка на кандидат по отворена позиция, месечен бонус на стойност 200 лева за родители с деца до 4-годишна възраст,; програма за асистенция по правни и финансови въпроси, психологически и коучинг консултации, допълнителна здравна застраховка с включено зъболечение, месечна карта за спорт. Дори в момента за новопостъпилите ни служители в дев екипите ни има опция за бонус равен на една заплата. Постоянно подобряваме условията на работа в компанията, разполагаме с модерни офиси, отлични програми за развитие и намиране на баланс между работа и личен живот. Освен, че сме най-голямата софтуерна компания в страната (според класация на К100), преди месец попаднахме на второ място в класацията на Career Show tech за най-добър работодател сред софтуерните компании. Преди седмица станахме и "Компания на годината" в категориите "Финансови технологии" "Киберсигурност" и "Сделка на годината".

Компанията отворена ли е за хора с малък опит и старт на кариерата? Има ли стажантски програми?

Имаме много добре развити стажантски програми, насочени към студенти или специалисти с малко или без практически опит, които привличат кадри в София и Варна. През 2021 г. вече успяхме да организираме много успешна софтуерна стажантска програма, в която взеха участие млади специалисти от Варна. За нас е важно новоприсъединилите се колеги да се чувстват част от екипа и да разполагат с подкрепа и насоки, върху които да стъпят в първите месеци в компанията. Затова разполагаме с редица ресурси, обучения и процеси, които да направят прехода им към новата работна среда максимално плавен и приятен. Съвсем скоро ще отворим кандидатстването за две нови стажантски програми - за продуктови мениджъри и за разработчици, така че следете страницата ни за повече информация.

Каква е актуалната ви политика на работа във връзка с пандемията от Covid-19?

По отношение на пандемичната обстановка, подобно на офиса ни в София в Capital Fort, във Varna Towers ще гарантираме най-високо ниво на хигиена и дезинфекция за колегите ни. Предприели сме и всички необходими мерки за социално дистанциране. Освен това оставаме в режим на работа от вкъщи до началото на септември и само ако обстановката тогава позволява ще започнем плавно завръщане в офисите. Дори и тогава планираме използването на т. нар. хибриден модел на работа, което ще рече комбинирано използване на офиса и дома като работно място. Колегите ни предпочитат да продължат да използват офисите по един или друг начин - за срещи, събития, работа, планиране, така че се опитваме да предоставим максимална гъвкавост. Същевременно сме по-близо до повече потенциални Paysafe служители. В офиса във Варна работят само колегите, които предпочитат да работят от там, поне до началото на септември. Както знаете ситуацията е динамична и следим внимателно съветите и регулациите, налагани от държавните органи - ще се върнем в офиса едва когато сме сигурни, че е безопасно за здравето на служителите.


Материалът е предоставен от Paysafe.