• Първият по рода си Зелен ден на банката обхвана 12 защитени местности в София, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Варна, Бургас и Благоевград
 • Инициатива беше организирана в партньорство с Фондация "Биоразнообразие"

Над 800 служители на УниКредит в България и техните семейства се включиха като доброволци в цялата страна по време на Зелен ден 2022 в рамките на Националната доброволческа програма на банката. Мащабната инициатива се проведе в 12 защитени местности в София, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Варна, Благоевград. Зеленият ден се реализира с подкрепата на партньорите на УниКредит за България фондация Биоразнообразие.

Служителите на банката, заедно със семействата си, ремонтираха и облагородяваха туристическа инфраструктура, засаждаха нови растения, чистиха, боядисваха през съботния ден (14 май).

"Благодаря на всички колеги, които показаха с действия ангажираността си към устойчивото развитие и зелените инициативи. Заедно показахме, че можем да променяме заобикалящата ни среда към по-добро", коментира Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и доброволец в инициативата. Тя допълни, че Зеленият ден е бил сред най-очакваните събития от служителите на банката.

"Надяваме се, че примерът на УниКредит ще е заразителен. Служителите на банката и семействата им не просто отделиха време и сили, но и го направиха по най-ефективния начин - на малки групи и според потребностите на всяка защитена местност", каза Румяна Иванова, директор на Биоразнообразие.

Зеленият ден на УниКредит е част от цялостната ангажираност на банката с темата за устойчивото развитие (ESG). Съвсем скоро УниКредит беше отличена с първо място в категорията "Банков сектор" в конкурса "Най-зелените компании в България". Банката беше наградена и за "Зелен офис" за многобройните инициативи по посока намаляване на хартията, пластмасата и използването на електричество в сградите си, "Зелен продукт" за лизинга си за електромобили, "Зелена иновация" за дебитните и карти от еко материали и "Зелена образователна инициатива" за съвместната си магистърска програма със Софийския университет.

Описание на дейностите в страната:

СОФИЯ 1 (Ботаническа градина на БАН)

 • Залесяване с медоносни видове растения в градска среда

Колеги от УниКредит Булбанк и УниКредит Кънсюмър Файненсинг почистиха от наноси и инертни материали канавки край екопътеката над Златните мостове.

Снимка: УниКредит Булбанк

СОФИЯ 2 (Природен парк Витоша)

Възстановяване на маркировката по продължение на екопътеката край село Боснек.

Снимка: УниКредит Булбанк

 • Боядисване на зимната маркировка към Живата вода (с. Боснек от юг)
 • Почистване на канавките по изградени алеи (Златните мостове)
 • Освежаване на съществуващи кътове за отдих - боядисване, лакиране (Момина скала)

Възстановяване на маркировката по продължение на екопътеката край село Боснек.

Снимка: УниКредит Булбанк

ПЛОВДИВ

 • Асеновград - изграждане на инфраструктура за Ботаническата градина.

Изграждане на инфраструктура за Ботаническата градина в Асеновград – изграждане на алеи, почистване на тревни площи, подрязване на храси и т.н. В инициативата се включиха 50 колеги от регион Пловдив с техните семейства.

Снимка: УниКредит Булбанк

БУРГАС

Пространството Симбиотично в Черноморски солници - поддръжка на кръгов веломаршрут Атанасовско езеро

 • Монтаж на големи табели
 • Поставяне на малки указателни табелки
 • Почистване на маршрута

Подготовка на Атанасовско езеро за летният сезон: монтаж на големи и малки табели и почистване на вело-маршрута и пътеката на саблеклюна

Снимка: УниКредит Булбанк

РУСЕ

Природен парк Русенски Лом - почистване на туристически пътеки

 • Маршрут 1: Ивановски скални църкви - Кошов
 • Маршрут 2: Червен - Кошов

Почистване на туристически пътеки в Природен парк „Русенски Лом“

Снимка: УниКредит Булбанк

ПЛЕВЕН

 • Парк Кайлъка - подобряване на инфраструктурата в парка - малки ремонти, лакиране
 • Обозначаване на дървета с табелки с имената им и информация

Подобряване на инфраструктурата в Парк Кайлъка: боядисване на всички пейки и дървени конструкции в частта от парк-хотел "Кайлъка" до "Мечата" поляна, разчистване на парка около къщата на генерал Иван Винаров и поставяне на информационни табели за различните дървесни видове.

Снимка: УниКредит Булбанк

СТАРА ЗАГОРА

 • Акция в Спасителен център за диви животни на Зелени Балкани

Доброволците в гр. Стара Загора са имали възможност да почистят басейна на животните в спасителния център, да облагородят на беседката за отдих, входната врата на Спасителния център, както и пейка. Вароса ли са дръвчета и са излели бетонна пътека. Изкосили са тревата около спасителния център и са почистили бетонните бордове около цялата ограда. Изрязали са клечки по определен размер за гнезда на птиците.

Снимка: УниКредит Булбанк

ВАРНА

 • с. Кичево - Конна база ЗМ Батова - почистване на Защитена местност Батова в района на село Кичево (маркирани пътеки и пространство за пикник)

Почистване на Защитена местност Батова в района на село Кичево. В инициативата се включиха над 40 служители на банката и техните семейства.

Снимка: УниКредит Булбанк

БЛАГОЕВГРАД

Национален парк Рила

 • Ремонт на туристическа инфраструктура по пътя за х. Македония
 • Боядисвана на централният вход и табелите
 • Почистване на туристически маршрути
 • За деца - екскурзия до най-високото дърво в България

УниКредит Булбанк, фондация Биоразнообразие и Национален парк Рила проведоха доброволческа акция в района на местността „Карталска поляна“. Основните дейности, които доброволците извършваха са свързани с импрегниране на туристическата инфраструктура, почистване на района и ремонтиране на навес, използван за класна стая на открито. Доброволците имаха възможност да се запознаят с особеностите на националния парк и с дейностите, свързани с неговото опазване.

Снимка: УниКредит Булбанк

Снимки от Зеления ден можете да разгледате тук.


Материалът е предоставен от УниКредит Булбанк.