На фона на добрата конюнктура Gebrüder Weiss генерира през изминалата финансова година предварителен нетен оборот от 1,67 млрд. Евро - наблюдава се увеличение от 8,3 процента в сравнение с предишната година (1,55 млрд. евро). "Ние сме много доволни от развитието на бизнеса. Годината беше добра. Въпреки голямото натоварване във всички системи успяхме да запазим качеството на обслужване. Ангажиментите към нашите клиенти имат основен приоритет", каза Волфрам Зенгер-Вайс, Главен изпълнителен директор на Gebrüder Weiss.

Заедно с дигитализацията, Gebrüder Weiss залага също и на инвестиции в инфраструктурата. През 2018 г. отново бяха инвестирани почти 50 млн. евро. Собственият капитал беше поддържан на стабилно високо ниво от 58%, което гарантира голямата независимост от кредитни институции.

През 2018 г. Gebrüder Weiss направи смяна на поколенията на различни нива на управлението - от Борда на директорите, през Регионалните мениджъри до ръководителите на филиали. Благодарение на системното развитие на ръководните кадри, компанията успя да запълни отворените позиции с вътрешен ресурс."Това е добър знак за силата на организацията и културата. По този начин залагаме на приемственост, но и с екипа сме добре подготвени за предизвикателствата на дигиталното бъдеще", заяви Волфрам Зенгер-Вайс.

Сухопътен транспорт: блестящо посрещнати предизвикателства

Секторът Сухопътен транспорт отново се доказа като основен стълб през 2018 г. Във високо конкурентна среда системният вътрешен растеж беше 7,5%. С трайното развитие на икономиката, което осигуряваше търсене, организацията трябваше да се справи със свързаните с това предизвикателства като недостиг на шофьори, недостатъчно товарни площи и големи колебания в обема на пратките. "И ние успяхме да се справим - разчитайки на професионално ноу-хау, усет за качество и цена, и изключителна отдаденост от страна на нашите служители", обобщава Волфрам Зенгер-Вайс.

Дигитализацията предлага инструменти, които помагат за по-добро планиране, оптимизация на процесите и нови възможности за комуникация.

 

Продължително развитие на локациите в Европа и отвъд океана

В сектора Въздушен и морски транспорт Gebrüder Weiss отчита увеличение на оборота от почти 12%. Една година след преориентирането в глобалната мрежа, компанията продължи да инвестира през 2018 г. в развитието на своите локации в Азия, САЩ и Германия, както и в разширяването на транстихоокеанския коридор между Северна Америка и Азия. В допълнение към традиционните въздушни и морски транспортни услуги, Gebrüder Weiss предлага на своите клиенти в САЩ и Китай логистични решения и сухопътен транспорт.

Секторът Home Delivery продължава да расте Благодарение на разрастването на онлайн търговията, в сектор Home Delivery (B2C) спедицията бележи много благоприятно развитие по отношение на обемите. Почти 900 000 пратки от областта на битовата електроника, домакинството и мебелите бяха доставени до крайни клиенти, една трета от тях - само в Австрия. По този начин логистичната компания отново защити своята водеща пазарна позиция. Наред с доставката от двама служители (услугата "two-man handling") Gebrüder Weiss поема монтажа и свързването на уредите на място. В Чехия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия и отскоро в Румъния логистичната компания включи сред своите клиенти международни мебелни магазини, търговци на дребно на електроника и строителни хипермаркети.

Растеж в сектора B2C и стабилна водеща пазарна позиция в B2B отбеляза също DPD Austria, чийто съдружник е Gebrüder Weiss Paketdienst (колетна служба). С увеличение на оборота от 4% служителите на DPD Austria доставиха през 2018 г. за първи път повече от 50 милиона пакета.

Търсят се специалисти

Различни класации доказват: Gebrüder Weiss е сред най-добрите работодатели в логистичния бранш. Освен това, през изминалата година в компанията беше проведена анкета в цяла Европа сред 5720 служители в 19 страни. Резултатът: над 90% от служителите са горди, че работят в Gebrüder Weiss и препоръчват компанията като работодател. "Благодарение на широкия спектър от професии Gebrüder Weiss предлага редица възможности за кариера. Това не се отнася само за специалисти по спедиция и логистика, но също и за бизнес анализатори и експерти в области като IT или HSEQ (здраве, безопасност, околна среда и качество)", казва Волфрам Зенгер-Вайс. Броят на заетите лица се увеличи на годишна база с почти 6% до 7112 служители (през 2017 г.: 6724).

Повече информация за възможностите за кариера ще намерите в интернет на адрес: www.gw-world.com/greatjobs/

Относно Gebrüder Weiss С повече от 7100 служители, 150 собствени фирмени центрове и предварителен нетен оборот от 1,67 млрд. евро (за 2018 г.) Gebrüder Weiss е една от водещите транспортни и логистични компании в Европа. В рамките на Gebrüder Weiss Holding AG със седалище в Лаутерах (Австрия) компанията обединява, наред със своите основни търговски сектори Сухопътен транспорт, Въздушен и морски транспорт и Логистика, също така редица строго специализирани отраслови решения и дъщерни фирми - сред тях са Logistikberatung x|vise, tectraxx (специалист за високотехнологични компании), dicall (комуникационни решения, маркетингови проучвания, обучение), Rail Cargo (железопътен транспорт) и Gebrüder Weiss Paketdienst (пакетна служба), съдружник на австрийската DPD. Това обединение позволява на концерна да реагира бързо и гъвкаво на потребностите на клиентите. Благодарение на многото екологични, икономически и социални дейности, семейното предприятие, чиято история в областта на транспорта датира от преди повече от 500 години, се счита и днес за движеща сила по отношение на устойчивата икономика.