Над 300 компании взеха участие в поредния Българо-турски бизнес форум, който се проведе в Международния конгресен център в Бургас на 8 март. Събитието се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) и Българско-турската търговско-индустриална камара (БТТИК).

снимка: БТТИК

България е вратата на Турция и към Европа, накъдето са насочени 25% от износа на Турция, и към света. Първата спирка по този път към Стария континент е именно Бургас. Възможностите за бизнес в България са изключително големи: макроикономическа стабилност, стратегическо местоположение, компетентна работна ръка, особено в ИТ сектора, най-добрата интернет инфраструктура, ниски разходи за данъци. Това каза в приветственото си слово Фикрет Индже, почетен председател на Българско-турската търговско-индустриална камара. Турция е най-големият бизнес партньор на България извън Европейския съюз, а двустранният стокообмен надхвърля 7 милиарда лева. Инвестициите ѝ в България са за над 2,5 милиарда лева и предприемачите в югоизточната ни съседка се стремят да увеличат вложенията си у нас и да разширят контактите си между двете страни.

снимка: БТТИК

Това стана ясно по време на форума. Генералният консул на Република Турция в Бургас Толга Оркун заяви, че "Общата ни цел е увеличаване на търговията и инвестициите между двете държави, което от своя страна да увеличи заетостта." Дипломатът посочи, че на 7 март в Одрин е учредена нова платформа за сътрудничество между Турция и останалите балкански държави, чрез която ще се подкрепят двустранни и многостранни действия на Балканите в сферата на икономическото сътрудничество.

Официални приветствия към гостите отправиха и Зеки Саръбекир, председател на Българо-турския бизнес съвет към Съвета за външни икономически връзки, Димитър Николов, кмет на Община Бургас и Радослав Ризов, изпълняващ длъжността главен директор и ръководител на Управляващия орган от Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на иновациите и растежа.

снимка: БТТИК

Специално внимание по случай Международния ден на жената бе отделено на женското предприемачество. В него своя опит споделиха жени-предприемачи от двете страни, като обещаха да развият съвместните инициативи между България и Турция.

Съдържание на: БТТИК