Институтът е единствена по рода си инициатива на ЕС, която насърчава иновациите в Европа, като обединява стопанска дейност, образование и изследвания за решение на глобални проблеми. EIT обединява повече от 1000 партньори и е най-широката мрежа за иновации в Европа, свързваща множество звена. Ние даваме възможност на новаторите и предприемачите в Европа да превърнат най-добрите си идеи в продукти, услуги, работни места и растеж, казва Ласло Гилас, който е директор на EIT digital Будапеща и отговаря за развитие на програмата в България.

Ако трябва да опиша българския стартъп пазар, думата, която ми идва на ум, е "жизнен". Всъщност, българската екосистема на стартъпи има голям брой пъргави, иновативни играчи, разнообразни компании с различна големина и потенциал за растеж, което за мен означава много благоприятно поле за успех.

Друга важна характеристика е вграждането: връзката с по-големи, по-широки екосистеми. Някои български играчи имат добри връзки в чужбина. И ние, в EIT Digital сме работили с някои от тях в миналото, и това предоставя възможност за свързаност помежду ни.

EIT Digital е най-голямата екосистема за цифрови иновации в Европа. Общност, споделяща визията за силна цифрова Европа, която има своя дял в топ 50 на цифровите компании в света. Нашите членове, големи и малки компании, допълнени от университети и изследователски институти, работят заедно за създаване и насърчаване на нови цифрови играчи.

Работим с високотехнологични предприятия с висок потенциал за растеж. Подпомагаме създаването им, понякога от нулата, понякога като спинофи от съществуващи компании. Подобряваме и съществуващите. Ние съинвестираме в тях, вграждаме ги в нашата екосистема, подпомагаме техния международен растеж, свързвайки ги със стратегически партньори в други страни, генерирайки потенциални клиенти и им помагаме в последващите инвестиционни цикли.

Сега амбицията ни е да развием екосистемата в България и да привлечем партньори, споделящи нашите ценности. Търсим партньори, които искат да работят в или за такива иновативни проекти. Които имат нови идеи, които искат да инвестират съвместно с нас или които искат да ги изграждат и развиват заедно.

  1. Кои са значимите примери/истории за успех на EIT Digital?

Разбирането за успех зависи от етапа на начинанието. Една от забележителните ни истории за успеха е KONUX, компания-възпитаник на EIT Digital Accelerator, която успя да си осигури 65,7 милиона евро финансиране от Серия C по-рано тази година и се превърна в един от най-големите AI скейлъпи в Европа в областта на устойчивия транспорт.

Но също така се гордеем с нашите по-млади дружества от портфолиото ни като LMAD (Last Mile Autonomous Delivery), което дава възможност на логистиците да впрегнат целия бизнес потенциал чрез използването на автономни превозни средства за доставка на стоки. Компанията предлага услуги за доставка в градска среда от автономни роботи и разполага със софтуерна платформа, оптимизираща доставките. SARA е друга компания, чието име трябва да запомните. Тя разработва робот-асистент, който подобрява качеството на живота на хора, настанени в домове за възрастни, като същевременно намалява натовареността на персонала. И двете компании са създадени в нашата Фабрика за иновации. Помогнахме на техните създатели да намерят правилния за тях партньор, който ги допълва и инвестирахме в тях.

Българската компания, която трябва да се спомене, е Checkpoint Cardio, на която помогнахме да подпише договор от водещ университетски болничен консорциум. Онлайн се следят жизнените показатели на пациента, който носи медицинското устройство, което има постоянна връзка със специализиран медицински екип 24/7.

  1. Каква е процедурата?

Нашата Фабрика за иновации кани тези, които искат да стимулират стартъпа си или да започнат нов иновативен проект. EIT Digital Accelerator приветства скейлъпи, които вече са успешни на местния или регионалния пазар, но търсят по-нататъшен растеж в международен план. Организациите, които се интересуват от предоставяне на предприемачески програми за цифрово технологично образование, трябва да се свържат с нашата Академия за предприемачи.

Всички програми на EIT Digital имат за цел да подкрепят предприемачите. С удоволствие участваме в дискусии по всяко време на годината, за да представим най-добрия начин за сътрудничество.

  1. EIT Digital присъства и в областта на образованието. Какъв е вашият принос?

В допълнение към работата със стартъпи, ние работим и с нашите партньори, за да развием таланта, от който се нуждаят тези предприятия. Студентите от EIT Digital получават най-високо ниво на обучение не само в областта на технологиите, но също така развиват социални умения, необходими на предприемачите. Нашите училища имат този комбиниран подход както на магистърско, така и на докторско ниво, както и в курсове за професионалисти. Нашите образователни дейности се изпълняват в сътрудничество с нашите партньори, както от академичните среди, така и от индустрията.

  1. Кои са следващите ключови етапи в програмата на EIT Digital?

Тазгодишната ни кампанията за приемане на проектни предложения за Фабриката за иновации приключва на 12 май. Преди това ще имаме голямо онлайн събитие, предназначено да помогне на заинтересованите организации да намерят партньорите, от които се нуждаят: търсене на клиенти, канали за разпространение в други страни, инвеститори или доставчици на усъвършенствана нишова технология.


Рекламна публикация.