Build Europe е организацията, която събира над 30 000 национални представители на предприемачи в жилищното строителство. Историята на Build Europe започва през 1958 г., като международна асоциация за научни цели, но от самото начало организацията подкрепя и защитава интересите на предприемачите и жилищните строители в Европа.

Днес Build Europe се позиционира като представител на предприемачите пред европейските институции, както и пред заинтересованите страни.

Първото посещение на Build Europe в България беше по покана на българските членове на асоциацията "Главболгарстрой" и КСБ, които бяха и организатори на събитието в столицата.

По време на срещата беше избран и нов президент на Build Europe - Андреас Ибел, представител на BFW, Германската асоциация на независимите компании за недвижими имоти и жилища.

Снимка: Built.bg

Андреас Ибел определи като "интересен" българския пазар за недвижими имоти:

"Големият проблем е, че пазарът е малък и имате различна валута. А малкият пазар отваря нуждата от дългосрочен партньор. Но е позитивен фактът, че от дни политическата картина в България е по - стабилна. Не е за пренебрегване и уникалното ви географско положение. България е много интересна за инвестиции, защото се намира до Турция и е част от Европейския съюз, близо е до Украйна".

Дни преди форума на Build Europe в София Европейската централна банка предупреди за възможен хаотичен спад на цените на жилищата в еврозоната.

Причината - високите лихвени проценти по ипотечните кредити правят жилищата недостъпни за домакинствата и не са привлекателни за инвеститорите.

"Мисля, че имаме общ проблем в Европа. Ситуацията в България не е различна от тази в Германия или Обединеното кралство. Цените на жилищата се повишават в цяла Европа. И те се покачват през последната година, лихвите също и тези два фактора, взети заеднo ние ги наричаме - перфектната буря".

Андреас Ибел съветва колегите си у нас да работят върху по - привлекателната среда за инвестиции, за да остане България в периферията на "бурята".

"Живеем в наистина бурни времена и вашата бъдеща работа вероятно ще бъде свързана със справяне с подобни проблеми, особено с миграцията в големите градове и строителството в тези големи градове. Трябва да обърнете внимание на данъците, с които се облагат недвижимите имоти. Например данъка върху прехвърлянето. В началото отбелязах, че имате различна валута, но в момента това може и да не е задължително лош фактор. По - малките държави имат и по - малки проблеми с регулациите в Евросъюза".

Още от Built.bg: NRG-пяната: Иновацията, която ще промени строителството

Затова новият президент на Built Europe предлага на българските си партньори - опит:

"Смятам, че можем да си бъдем полезни по отношение на регулациите в Брюксел, в ЕС, които предстоят. A ние ще се запознаем по - сериозно с местния пазар".

Снимка: Built.bg

Светослав Любомиров, главен изпълнителен директор на "Главболгарстрой Холдинг" АД

"Желание за споделяне на опит и признание за активното ни участие в Build Europe е фактът, че след само една година членство, заедно с Камарата на строителите успяхме да направим България център на такова голямо и значително международно събитие", отбелязва Светослав Любомиров, главен изпълнителен директор на "Главболгарстрой Холдинг" АД:

"Със сигурност това е признание за усилията, които полагаме, да сме активни и на европейско ниво, да вземаме участие в различни събития, породени и повлияни от политиките на ЕС в сферата на строителството и проектирането. Членовете на европейската асоциация са тук не само за да проведат своя конгрес, но и да се запознаят както с потенциала и възможностите, така и с предизвикателствата и трудностите, пред които са изправени предприемачите и строителите на жилищни и офисни сгради в ЕС, и по-конкретно в България.

Build Europe има индивидуален подход, но защитава интересите на членовете си на европейско ниво. Обсъждаме проблеми и възможности пред сектора и законодателни инициативи.

Неслучайно ние се срещнахме с тях в Брюксел, в разговори обменихме опит, идеи, визия за бъдещето, и в крайна сметка бяхме приети в семейството на Build Europe.

Резултатите, които се постигат в организацията, са с мисъл за сектора на ползване на жилища и офиси, но, както знаете, в началото всичко това започва със строителство. Ние сме добри партньори с тях и за нас е чест и удоволствие да са в България".

Стъпвайки на годините традиции и опит в сектор строителство, групата на ГБС традиционно предвижда активни инвестиции в жилищно и офисно строителство, които независимо от динамиките на пазара стабилно нарастват.

"Част от дейността на "Главболгарстрой" включва и т.нар. инвестиционно строителство на офис и жилищни сгради, т.е целия процес по предварително проучване, закупуване на терен, проектиране, строителство и продажба към крайни клиенти.

Още от Built.bg: Какво ще се случи с водещите банки в еврозоната, ако клиентите им от финансовия сектор изтеглят активите си

Макар и обемите на тази дейност да са малки в сравнение с приходите ни от дейностите в другите сегменти на строителството, още от 2005 год. сме създали екип и специализирано дружество - "ГБС Инвест", което следи тенденциите на пазара и е реализирало и в момента реализира няколко проекта.

Запазваме присъствие на пазара на строителство и продажби на жилищни, офис и ваканционни сгради, но не на всяка цена. Избираме атрактивни локации и влагаме първокачествени материали, така че клиентите ни да получават висока добавена стойност", уточнява Светослав Любомиров.

Снимка: Built.bg

Висока добавена стойност, но и по - високи лихви. Къде е балансът, разсъждава в София и Тери Ройдън, бивш президент на Build Europe:

"Ако успеем да победим инфлацията, пазарите на жилища ще се възстановят, защото лихвените проценти ще започнат да падат и пазарът на жилища ще се съживи. Но имаме период от една, две, може би три години, когато нещата ще бъдат много трудни."

Прогнозата на Тери Ройдън не е свързана с рязък спад на цените:

"Разходите все още са толкова високи и се покачват, че е трудно да си представим, че цената на имота ще падне значително и това е друго малко необичайно нещо, което се случи в предишната рецесия, тъй като цените паднаха значително. По време на рецесията, този път, отново, в цяла Европа, вие го виждате, цените се задържат до голяма степен, цените не падат. Така че хората, които купуват, все още са сигурни в закупуването на собствен дом".

Съветът му към българските колеги е ясен:

"Парите определят посоката - наблюдава паричния поток. Защото това, което не можете да си позволите, е да останете без пари. И следователно не прекалявайте със строителството".

От собствен опит Ройдън знае, че получаването на лицензи и разрешителни за придобиване на земя за строителство е най-големият проблем. И разбира се регулациите, които се увеличават:

"Все повече и повече разходи се налагат на строителите, което означава, че земята е твърде скъпа и че в крайна сметка ще получите цени на жилищата, които са непосилни. И затова се обръщаме непрекъснато, към отговорните институции в различните държави - че ако прекалят с регулирането, няма да получат жилищата, от които се нуждае населението. И може би имаме известно въздействие, но общата тенденция е да има все повече и повече регулации във всички страни".

Още от Built.bg: ЕЦБ вероятно ще повиши лихвените проценти през юли

Снимка: Built.bg

Настоящият президент Марк Пиджън от Федерацията на строителните предприемачи на Франция (Fédération des Promoteurs Immobiliers de France) видя и общи проблеми и общо бъдеще:

"Чухме проблемите на нашите български колеги, които са горе-долу същите, с които се сблъскваме в Европа. Цената на строителството се е повишила, нарастването е по-бързо от приходите на хората и основният проблем е достъпността на жилищата".

И отново поглед към баланса, като път към спирането на следващи кризи.

"Основните проблеми са разходите за строителство, разходите за лихви, инфлацията, а също и липсата на ландшафт, който може да бъде построен. например Земята на нулата. Това означава, че ще покажем всички тези проблеми, за да кажем - утре ще бъде по-лошо, ако не направите нищо. Тази сутрин решихме да напишем писмо на вниманието на госпожа Лагард, за да кажем, че ако следваме политиката на високите лихвени проценти, икономиката ще бъде силно трансформирана. Но аз вярвам, че след дъжда идва хубавото време".

Радослав Котларов, изпълнителен директор на "ГБС Инвест" даде на Build Europe позитивна гледна точка:

"За спад на пазара не може да се говори освен ако нямаме предвид чисто спекулативно надценени продукти. Цената се определя от локация и използвани материали, фасада, озеленяване, достъп. Отговарящият на цена - качество обект или имот, било то терен или апартамент винаги ще си намери клиенти".

Снимка: Built.bg

Делегацията от Build Europe се запозна с текущи мащабни строителни проекти в сферата на жилищното строителство в София.


Материалът е изготвен от Build Europe.