Една трета от приходите на Филип Морис Интернешънъл идват от бездимни алтернативи, става ясно от финансовите резултати на компанията за третото тримесечие на 2023 г. Продуктите с намалена вреда се продават в 82 държави по света, а потребителите им са вече 27.4 милиона, като 19.7 милиона са преминали изцяло към тях и са спрели да пушат.

Резултатите са в подкрепа на мисията на Филип Морис Интернешънъл за бъдеще без дим, като амбицията е до 2030 година бездимните алтернативи да формират две трети от приходите на компанията, като част от стратегията й за устойчив бизнес.

"За първи път нетните ни приходи за периода надвишават 9 млрд. долара, а доходите на акция с намалена стойност за тримесечието достигат рекордната стойност от 1,67 долара", коментира Яцек Олчак, главен изпълнителен директор на Филип Морис Интернешънъл. "Това представлява отлична скорост на развитие на бизнеса, обусловена от силните резултати на нашата водеща бездимна алтернатива".

От 2008 г. насам Филип Морис Интернешънъл е инвестирала над 10.5 млрд. долара в разработването, научната обосновка и развитието на иновативни бездимни продукти, предназначени за пълнолетни пушачи, които иначе биха продължили да пушат. Компанията предвижда допълнителни инвестиции с цел бъдещ растеж, включително за комерсиализация на водещата бездимна алтернатива IQOS ILUMA, която вече е и на пазара в България, както и около 150 млн. долара, разпределени поравно между разрастването на компанията в САЩ и сегмента за подобряване на качеството на живот и здравеопазването. Очакваните нетни приходи от продуктите в последния сегмент са в размер на около 300 млн. долара. Прогнозата предвижда и положителни постъпления към нетните приходи от компанията Swedish Match, придобита преди година.

В Украйна основен приоритет на Филип Морис Интернешънъл остават безопасността и сигурността на служителите и техните семейства в страната. Компанията продължава да осъществява определени търговски дейности, там където условията позволяват това, за да осигури на пълнолетните потребители достъп до продукти и услуги, и вече започна доставки на продукти за украинския пазар от производствени центрове извън Украйна. Производството във фабриката на компанията в Харков остава спряно.

На 20 юни 2023 г. Филип Морис Интернешънъл обяви инвестиция от 30 млн. долара в нов производствен обект в района на Лвов, Западна Украйна. Подготвителните работи за изграждането му започнаха през юни 2023 г., като се очаква производството да стартира през първото тримесечие на 2024 г. Към 30 юни 2023 г. общите активи на компанията в операции в Украйна възлизат на приблизително 0.5 млрд. долара.

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България