През 2024 година, пазарът на домейни в България показва стабилен ръст и някои интересни тенденции в своето развитие. Това става ясно от статистики на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ. Компанията държи над 50% от пазара у нас, което прави данните в голяма степен представителни за сектора.

Най-популярното разширение в България си остава .com, което представлява 43.54% от всички активни домейни в страната. На второ място се нарежда националното име .bg с 28.31%, следвано от европейското .eu с 14.44 процента. След тях са .net, .org и .online зоните, като е особено любопитен ръстът на новия (т.нар. newTLD) домейн .online. Той изпреварва с две позиции традиционно наложено разширение като .info, което беше един от популярните домейни преди години.

Позитивни тенденции

"През 2024 година наблюдаваме устойчив ръст на българския пазар на домейни. Това е добра новина за дигиталния пазар у нас, защото показва, че той се развива успешно, все още е привлекателен за нови инвестиции и стартиране на проекти, а навлизането на нови играчи е лесно. Виждаме все повече регистрации на .bg и .com домейни, които остават фаворити сред българските собственици на сайтове. Радващо е също, че новите домейни като .online и .site намират своя път и започват да изместват по-стари и наложили се имена като .net и .org. Това е ясен сигнал, че потребителите търсят нови и по-креативни варианти за своите онлайн проекти" - споделя Борислав Божидаров, маркетинг мениджър в СуперХостинг.БГ.

Снимка: SuperHosting.BG

 

Нови регистрации на домейни през 2024 година

Данните за новите регистрации през 2024 г. показват стабилен ръст, който достига 6% при новозакупените домейни през последните две години. Зоната .bg води с 35% от новозакупените домейни за периода от началото на годината до сега (за сравнение, през същия период през 2023 г. този процент е бил 34%). Домейн .com е на второ място през първите месеци на тази година с 33% (в сравнение с 32% за същия период през 2023 година). На трето място е европейското разширение .eu, което има 19% от новите регистрации (18% през 2023 година).

Новатата домейн зона .online е на четвърта позиция с 3.19%, като през 2023 г. тя е била на същото място с 4%, а .site показва ръст, достигайки 1.5% и измествайки .net, който през 2023 година е имал 1.8% от новите регистрации. Като цяло тенденцията от последните няколко години се запазва - българският пазар предпочита националния .bg домейн, разпознаваемия .com и европейския .eu с нарастващ интерес към някои нови домейни, които правят имената на сайтовете по-отличителни.

Какви са предпочитанията при онлайн магазините?

При сайтовете за електронни продажби най-предпочитаният домейн си остава .com, който държи 41% от пазара у нас. След него се нареждат .bg с 30% и .eu със 7 процента. В този сектор .net и .org все още запазват позиции пред newTLD домейните.

.eu се нарежда сред най-популярните домейни у нас

Прави впечатление, че европейската домейн зона .eu продължава да печели популярност и вече е едно от най-предпочитаните интернет разширения, заедно с българското .bg и глобалното .com. Тази тенденция се наблюдава както при онлайн магазините, така и при останалите сайтове, а очакванията са тя да продължи да влияе на пазара и през следващите месеци.

Съдържание на: SuperHosting.BG