Цената на златото се повиши днес, след като доларът спадна спрямо останалите основни валути заради очакванията, че Федералният резерв (Фед) няма да повишава лихвите през тази година, съобщи CNBC.

Индивидуалните и институционални инвеститори, които се опитват да се защитят от потенциална криза на фондовите пазари търсят "защитни активи".

Спот златото поскъпва с 0.3% до 1 291.42 долара за тройунция. Паладият спадна с 0.6% до 1 310.45 долара за тройунция, след като миналата седмица достигна рекордно високо ниво от 1 342.43 долара за тройунция. Платината се понижи с 0.5% до 806.24 долара за тройунция, докато среброто се понижи с 0.1% до 15.58 долара за тройунция. 

"Слабостта на акциите и щатския долар осигуряват подкрепа за златото. Спрямо най-ниското си ниво от август на миналата година, златото вече е поскъпнало с 11%. Пазарът смята, че има промяна в позицията на Фед за лихвите и виждаме, че доларът отслабва в няколко поредни сесии", казва Майкъл Маккарти, главен стратег в CMC Markets.

Междувременно азиатските акции спаднаха в понеделник, след шоково свиване на китайския износ през декември. Данните сочат, че той е спаднал с 4.4% в сравнение с година по-рано, което е най-големият месечен спад от две години насам.

Доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е на ниво от 95.68 пункта. Еврото поевтиня с около 0.1% до 1.1460 долара за евро.

Инвеститорите продължават да следят внимателно и търговските отношения между САЩ и Китай. Китайският министър на търговията Джун Шан заяви, че Китай ще работи за изглаждане на търговските си отношения със САЩ тази година.