Имаме необходимото количество зърно за изхранване на българското население и за износ и нямаме нужда от украинско зърно. Това каза пред журналисти край пазарджишкото село Лесичово министърът на земеделието в оставка Иван Иванов, предаде БТА.

Има достатъчно ожънато зърно и по информация на Министерството на земеделието около 6,5 милиона тона са прибрани по складовете с много добро качество, отбеляза Иванов. Така че страната ни не е застрашена по никакъв начин, подчерта Иванов. По думите му към днешна дата в държавата се влезли едва 6000 тона, като голяма част от него е за реекспорт.

Министър Иванов бе в Лесичово по повод горския пожар, който от снощи обхвана около 1000 дка иглолистна гора. Целта на посещението му бе да провери дали огнеборците - горски служители, пожарникари и доброволци имат нужда от нещо.

Запитан как ще коментира споразумението между Турция, Русия и ООН за коридори за зърно от Украйна, Иванов каза, че току-що е научил и очаква да бъдат освободени количествата зърно от Украйна. Това, по думите му, означава, че страни като Испания, Португалия и Италия, които не са производители, ще получат зърното, което не им достига, и изрази надежда заплахата от продоволствена криза, която е надвиснала над Европа, да не бъде коментирана скоро.