Зеленчуците и плодовете поевтиняха рязко в началото на юни
През отминалия месец май цените на храните на едро са спаднали с 3.93%, а от началото на годината са нараснали с 19.28 на сто
Зеленчуците и плодовете рязко поевтиняха по стоковите тържища през отминалата седмица. Това е основната причина през отминалите пет работни дни (30 май - 3 юни) общият спад на цените на храните на едро да се задълбочи, при това за четвърта поредна седмица. При някои плодове и зеленчуци понижението е двуцифрено: оранжерийните краставици, доматите от внос, зелето, черешите.
От началото на 2021 година досега Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБ) не е регистрирала поевтиняване на храните 4 поредни седмици. Три поредни седмици на спад на цените на едро на храните е отчетено в периода 25 юни - 16 юли 2021 година, показва справка на седмичните бюлетини на ДКСБТ.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ към 3 юни е 2.122 пункта, спрямо 2.168 пункта към 27 май или седмично поевтиняване с 2.12%.
Предишната седмица (23-27) май цените на едро спаднаха с 0.27 на сто. В предходните пет работни дни (16-20 май) цените по стоковите тържища се понижиха с 1.05%, а през периода 9-13 май спаднаха с 1.25%, след като преди това в продължение на 26 поредни седмици поскъпваха, сочат данните от седмичните бюлетини на ДКСБТ.
Седмичната равносметка
показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 35 хранителни продукти, 17 са поевтинели, 15 са поскъпнали и 3 са без промяна в цената. От млечните и месните храни и варивата най-много са поевтинели олиото и яйцата, а най-много са поскъпнали лещата и пакетчето масло 125 грама; при зеленчуците както посочихме най-много са спаднали цените на оранжерийните краставици и доматите от внос, а най-много са нараснали цените на морковите; при плодовете най-много са поевтинели черешите, а най-много са поскъпнали лимоните.
Месечна равносметка
През май ДКСБТ отчита общо поевтиняване на храните на едро с 3.93%. През предходния месец април храните по стоковите тържища са поскъпнали с 6.25%, през март повишението е с 6.42%, през февруари поскъпването е с 5.87%, а през януари е отчетено нарастване на цените с 0.65%. Общо от началото на годината до 3 юни цените на храните на едро са се повишили с 19.28 на сто.
На годишна база, спрямо 3 юни 2021 година, ИТЦ е нараснал с 36.55% (от 1.554 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.
Разлики на цените на едро по области
Прави впечатление, че ценовата ножица е продължила да се разтваря за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Най-голяма е разликата от 8.50 лева при кравето сирене (от 6.60 лв./кг в Силистра до 15.10 лв./кг в София); 4.10 лева е разликата при каймата смес (от 5.10 лв./кг в Бургас до 9.50 лв./кг в София); при кашкавала "Витоша" разликата е 4.10 лева (от 11.90 лв./кг в Силистра до 16.00 лв./кг в Кърджали и София); 3.90 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.20 лв./кг в София до 6.10 лв./кг в Ямбол); при замразеното пиле разликата е 3.88 лева (от 3.70 лв./кг в Хасково до 7.59 лв./кг в Силистра); 2.40 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 3.50 лв./литъра в Хасково до 5.90 лв./литъра в София); при ориза разликата е 2.01 лева (от 1.80 лв./кг в Стара Загора и Хасково до 3.81 лв./кг в Силистра); 1.20 лева е разликата при захарта (от 1.50 лв./кг в Хасково до 2.70 лв./кг в Смолян); при брашното тип 500 разликата е 1.16 лева (от 0.84 лв./кг в Силистра до 2.00 лв./кг в Пловдив); 0.10 лева е разликата при кокошите яйца (от 0.22 лв./броя в Силистра до 0.32 лв./броя в София).
При основните месни, млечни и други хранителни продукти, вкл. варива
от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поевтинелите са 7, без промяна в цената са 3 и поскъпналите са 10, като трендът е в нормални граници - от минус 4.8% до плюс 2.0 на сто, което е характерно за сезона за тези група храни.
На седмична база, както вече посочихме, най-много е поевтиняло слънчогледовото олио (-4.8% до 5.00 лв./литъра), следвано от яйцата (-3.6% до 0.27 лв./броя), замразеното пиле (-2.8% до 5.63 лв./кг), прясното мляко 3% масленост (-2.3% до 2.10 лв./литъра), кашкавала "Витоша" (-0.9% до 15.05 лв./кг), пилешки кренвирши (-0.4% до 4.56 лв./кг).
Най-много е поскъпнала лещата (+2.0% до 3.64 лв./кг), следвана от пакетчето масло 125 грама (+1.9% до 2.68 лв./броя), ориза (+1.5% до 2.67 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+1.9% ), кравето сирене (+1.3% до 9.78 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.0% до 6.33 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (+0.9% до 10.90 лв./кг). Без промяна в цената са захарта (2.12 лв./кг), зрелия фасул (3.88 лв./кг) и брашното тип 500 (1.41 лв./кг).
От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на 6 от общо 20 продукти, като най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+4.16 лева) и при кравето сирене (+2.68 лева).
При зеленчуците
на седмична база преобладават поевтинелите, като за тази група храни трендът е по-широк за този сезон - от минус 15.1% до плюс 11.0 на сто. Най-много са поевтинели оранжерийните краставици (-15.1% до 2.13 лв./кг), следвани от доматите от внос (-11.0% до 1.21 лв./кг), зелето (-10.5% до 0.94 лв./кг), краставиците от внос (-9.9% до 1.82 лв./кг), салатите (-2.4% до 0.80 лв./броя), репите (-2.2% до 0.87 лв./връзката).
Най-много са поскъпнали морковите (+11.0% до 1.21 лв./кг), следвани от зрелия кромид лук (+7.4% до 1.02 лв./кг), картофите (+3.8% до 1.08 лв./кг) и зрелия чесън (+0.7% до 4.38 лв./кг).
От таблицата по горе е видно, че на годишна база са поскъпнали всички зеленчуци, с изключение на зелето, а с над 1 лев са се повишили цените на оранжерийните домати и доматите от внос.
При плодовете
наблюдавани от ДКСБТ, повечето са поевтинели, като трендът при тях по това време на годината е в широки граници - от минус 32.4% до плюс 10.1 на сто.
Най-много са поевтинели черешите (-32.4% до 4.25 лв./кг), следвани от ябълките (-5.0% до 1.32 лв./кг) и бананите (-1.2% до 2.51 лв./кг). Поскъпнали са само лимоните (+10.0% до 2.31 лв./кг).