Запасите от природен газ в подземните газохранилища на Европа (ПГХ) спаднаха под нивото от 40 процента. Разходваният газ от газохранилищата през този януари е с една трета повече, отколкото средният за предходните пет години, показват данните на асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe - GIE).

Българското газохранилище в Чирен е запълнено до 31.71%. В Германия и Франция показателят е съответно 37 и 36 процента.

Използването на нагнетения природен газ от подземните газохранилища на Европа като защитна мярка от високите цени се посочва като една от причините за спада на запасите. Припомняме, че през декември цената на синьото гориво на европейския газов хъб TTF стигна до 180 евро за MWh.Това защитно положение на участниците на пазара е една от причините и за намаляването на физическия внос на газ в Европа.

През първата половина на месец януари, както обяви "Газпром" експортът за чужбина е спаднал с 40% и има причини да се очаква запазване на тази тенденция до края на месец януари. За февруари очакването вече е за подобряване на експорта, както и за стабилизиране на цените.

Проблемът е, че от пролетта стартира новият период на нагнетяване и участниците на пазара се опасяват от цените, на които ще се търгува синьото гориво на европейските газови хъбове, както и от дългосрочните договори с доставчиците.

Според данните на асоциацията на европейските газови оператори към газов ден 29 януари запасите в ПГХ спадат до 38.99 % или 435.2612 TWh. Това е с 15 процентни пункта под средното ниво за последните пет години.

Постигнатото ниво на запасите по-скоро отговаря не за средата на зимата, а за края на сезона на теглене на запаси. Според данните на наблюдение датиращи от 2011 г. средното ниво на запасите в края на сезон на теглене е 36% (най-високо е било през 2020 г. - 53.96%, а през 2018 г. е регистриран исторически минимум от 18.56 % и може през тази година да бъде актуализиран).

Тегленето на газ от ПГХ ще продължи още два месеца: през февруари и март. Все още има около 43 милиарда кубически метра в газохранилищата в Европа, но максималният дневен капацитет за съхранение намалява.

В частност, що се отнася до подземното газохранилище в Чирен, според официалните данни на GIE, към момента то е запълнено до 31.71 % или 1.8432 TWh. Към 31 януари 2021 г. газохранилището е било запълнено до 44.84 % или 2.8113 TWh. Припомняме, че нагнетяването в периода на запълване е в зависимост от направените заявки.

Вносът на втечнен природен газ в ЕС през януари 2022 г. нараства с 2,7 пъти спрямо миналата година (до 10,4 милиарда кубически метра), показват още данните.

3e-news.net