Не само стойността на биткойнa се е повишила през последната година, a и огромното количество електроенергия, която се консумира за неговото генериране. Според британския ежедневник The Guardian, за "копаене" на биткойни вече се изразходва повече електроенергия, отколкото е консумацията на "цели страни". Вестникът припомня, че "копаенето" на биткойни - процесът, при който с биткойн се възнаграждава компютър, който решава сложна поредица от алгоритми - е изключително енергоемък процес.

Стойността на криптовалутата спадна наскоро под 45 000 долара, след като достигна максимума от 58 000 долара, но енергията, използвана за създаването й, продължава да се покачва по време на нейния епичен възход, изкачвайки се до еквивалента на годишния отпечатък на въглерод в Аржентина, според Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, който измерва енергийното потребление на криптираната валута.

3е-news.net

И ако неотдавнашното спадане на най-популярната криптирана валута изтри част от състоянието на Йелон Мъск, биткойнът представлява заплаха и за мисията на неговата Tesla, компанията която се стреми към "бъдеще с нулеви емисии" и поставя сериозни въпроси пред правителствата и корпорациите, които искат да ограничат своите въглеродни отпечатъци.

"Копаенето" на биткойни включва решаване на сложни математически задачи с цел създаване на нови биткойни. "Миньорите" се възнаграждават с биткойни.

По-рано в относително кратката история на биткойните (създадени през 2009 г.) криптовалутата можеше да се добива на среден по характеристики компютър. Но начинът, по който биткойн "майнингът" е създаден от неговия създател (или създатели - никой не знае със сигурност кой го е създал), е, че има ограничен брой биткойни, които могат да бъдат добивани: 21 милиона. Колкото повече биткойн се добиват, толкова по-трудни са алгоритмите, които трябва да бъдат решени, за да се получат нови биткойни.

Сега, когато са добити над 18,5 милиона биткойни, средният компютър вече не може да "копае" биткойни. Вместо това, "добивът" сега изисква специално компютърно оборудване, което може да се справи с интензивната мощност за обработка, необходима за получаване на биткойните днес. И, разбира се, тези специални компютри се нуждаят от много електричество, за да работят.

Количеството електричество, използвано за добив на биткойни, "в исторически план е било повече от електричество, използвано от цели държави, като Ирландия. Говорим за множество теравати, десетки теравати годишно електричество, използвано само за биткойн ... Това е много електричество", каза Бенджамин Джоунс, професор по икономика в Университета в Ню Мексико, който е изследвал въздействието на биткойна върху околната среда.

Привържениците на биткойните казват, че "добивът" все повече се извършва с електричество от възобновяеми източници, тъй като този вид енергия става по-евтина. В същото време пропиляната енергия от включени, но неактивни домашни електрически устройства само в САЩ може да осигури добива на биткойни в продължение на 1,8 години, според индекса на потреблението на университета Кеймбридж.