Южна Корея, Италия и Испания забраняват "късите продажби" на акции в отговор на агресивният срив на фондовите борси поради инвеститорските страхове около пандемията от коронавирус Covid-19, обявиха в петък финансовите регулаторни власти на двете държави в отделни изявления.

"Къса продажба" е продажба на финансов актив (в случая акция), който инвеститорът не притежава, с надеждата този активи да бъде обратно закупен в бъдеще момент на по-ниска цена, с което да бъде реализирана печалба.

Италия заяви, че "късите продажби ще бъдат забранени на 13-и март, петък, в резултат на срива на фондов индекс FTSE MIB на борсата в Милано през предходната сесия на търговия с близо 17%. Забраната ще се прилага за 85 италиански акции, включително на компании като Fiat Chrysler Automobiles, Intesa Sanpoalo и Eni, но Комисията за фондови борси в Рим - CONSOB не уточни дали забраната ще бъде продължена и за следващите сесии на търговия.

Испанският фондов регулатор заяви късно в четвъртък, че въвежда забрана на "къси продажби" на борсата в Мадрид на 69 акции, обхващайки всички ликвидни акции, чиято цена се срина по време на търговията в четвъртък с повече от 10%, както и на всички неликвидни акции, които се обезцениха с повече от 20%.

Испанският фондов индекс IBEX-35 ср срина в четвъртък с 14,06%.

Междувременно подобна забрана на "къси продажби" беше въведена и в Южна Корея, като тя ще се прилага за 95 акции, търгувани на борсата в Сеул. Забраната ще влезе в сила от 16 март (следващия понеделник) и ще важи за шест месеца. Решението беше взето, след като обемът на "късите продажби" на акции на южнокорейската борса достигна в петък размер от цели 891,8 млрд. щатски долара.

Трябва да се има предвид, че редица държави забраниха до известна степен "късите продажби" на акции по време и непосредствено след глобалната финансовата криза през 2008 година.