Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза днес, че Европейският съюз няма да приеме заплахи в преговорите със САЩ, за да си осигури постоянно изключване от американските вносни мита върху стоманата и алуминия, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Американският президент Доналд Тръмп удължи временното изключване на ЕС от митата до 1 юни, въпреки че представители на ЕС казаха, че не е ясно какво иска Вашингтон.

Бих искал да повторя призива, това изключване да бъде безусловно и постоянно. Смятаме, че американските мерки не могат да бъдат оправдани с национална сигурност, каза Юнкер пред парламента на ЕС.

Ще продължим преговорите си със САЩ, но отказваме да преговаряме под заплаха, каза Юнкер, докато представяше бъдещия бюджет на ЕС.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши вчера да запази до 1 юни временното изключване на ЕС от митата за внос на стомана и алуминий.

На 8 март Тръмп въведе мита от 25 процента върху вноса на стомана и 10 процента върху вноса на алуминий. В края на март обаче той временно освободи от митата ЕС. Временното освобождаване трябваше да приключи в полунощ на 30 април срещу 1 май.