Постигнат е абсолютен рекорд на поръчките за нови вятърни турбини през 2020 година. Инсталациите са нараснали с 59% на годишна база. Консаттацията е на експертите от анализаторската компания BloombergNEF (BNEF). Въпреки пандемията COVID-19, поръчаните вятърни турбини в света през 2020 г. са от порядъка на 96.7 ГВт. Изчислението е на база на вятърните проекти и информацията от сектора. За сравнение, през 2019 г. по данни на BNEF въведените в експлоатация мощности са 60.7 ГВт.

Основна част от построените през миналата година вятърни електроцентрали или 93% са разположени на сушата. Изграждането на вятъни турбини в морето се е свило до 6.5 ГВт, което е спад с 13 % в сравнение с 2019 година.

Абсолютният световен рекорд е заслуга на Китай, става ясно от доклада. Базирайки се на своята методика BNEF изчислява, че пуснатите в експлоатация вятърни мощности в азиатската държава са достигнали 57.8 ГВт.

"Въпреки че всеки регион е въвел в експлоатация по-голям капацитет от вятърна енергия, отколкото година по-рано, безпрецедентният ръст, наблюдаван през 2020 г. се дължи на китайския пазар на вятърни мощности ", казват авторите на доклада.

3е-news.net

"Почти всеки производител на вятърни турбини сега може да продава в Китай, а през 2020 г. това беше вторият по големина пазар за американската GE и датската Vestas", констатират още авторите на доклада. Според тях, повече от двадесет производители на вятърни турбини са доставяли продукцията си в Китай и много от тях са ги удвоили, а други дори са утроили инсталираната си мощност в сравнение с 2019 година", обобщава Лео Уанг, служител на BNEF в Пекин.

Експертите на BNEF изчисляват, че през миналата година в САЩ са пуснати в експлоатация 16.5 ГВт нови мощности за вятърна енергия, което също е рекорд. Това съответства приблизително на публикуваните по-рано данни от Американската асоциация за чиста енергия (ACPA). Силният ръст се дължи на желанието на разработчиците за въвеждането в експлоатация на проектите, преди да стартира намаляването на федералните данъчни кредити.

Повече от половината вятърни турбини (51%), пуснати в експлоатация през 2020 г., са доставени от четири производители: American General Electric (GE), датската Vestas, китайските Goldwind и Envision.

Всеки от тях е прехвърлил нивото от 10 ГВт по пуснати в експлоатация мощности и се увеличава разликата между водещи производители и по-малки играчи.

GE и Goldwind заемат тази година първите две места, фокусирайки се върху най-големите пазари. Според авторите, Vestas, която се класира на трето място, "поема по-малък пазарен риск, след като през миналата година пусна в експлоатация вятърни турбини в 34 държави.