От днес, 1 юли, влиза в сила налагането на таван на търговската надценка от до 15% на трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов. Това стана възможно с промени, които бяха одобрени през преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта - по предложение на депутата от ДПС Йордан Цонев.

Таванът на търговската надценка от 15% бе гласуван в последния пленарен ден на 49-ото Народно събрание.

Председателя на Националния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева смята, че това е антипазарна мярка, която ще разруши пазара и ще доведе до сериозни сътресения.

"С оглед на този факт ние сезирахме всички институции. Една част от колегите ни даже не могат да осмислят какво следва след всичко това. А следва дистрибутори и търговци да работят на загуба, тъй като нито една законодателна разпоредба не може да принуди юридическо лице да работи на загуба, най-очакваното нещо е търговецът да не предлага продукта, от който губи. С оглед на това очакваме, че заявките ще бъдат лимитирани", коментира Кукушева, цитирана от БНР.

Съвсем наскоро вицепрфемиерът и министър на финансите в служебното правителство Людмила Велкова каза в парламента, че Народното събрание трябва да прецени дали мярката да остане, или да бъде модифицирана. Тя добави, че финансовото министерство е изготвило анализ на мярката и той е внесен в парламента.

Бяха изискани данни от Националния статистически институт (НСИ), от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), от Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция "Митници" (АМ), посочи на 27 юни министърката на финансите пред депутатите в отговор на въпрос за изпълнението на бюджетните показатели. По думите ѝ данните от анализа показват, че нормалната надценка за различните видове хляб, е в границите на 15-те процента, но по принцип има други проблеми, свързани с практическото прилагане на разпоредбата. В закона липсва определен контролен орган, който да осъществява контрола за надценката, обясни Петкова и добави, че няма административно наказателни разпоредби за спазването на приетите разпоредбите.

Димо Дренчев от "Възраждане" отбеляза пред БНР, че "в анализа, изготвен от министерството на финансите, съвместно с министерството на икономиката, се казва, че те няма как да го прилагат, доколкото не е посочен орган, който да следи за изпълнението, не са предвидени санкции, а и в Закона за ДДС няма дефиниция що е това надценка".

Защо се вкарва този таван на надценката, който, както се вижда и от анализа, е ненужен, запита Дренчев.

"Надценките за тези три вида хляб - бял, "Добруджа" и типов, са под 15%. За типовия хляб е под 6 %. При хляба има доста конкурентен пазар".

Най-добре ще е мярката да бъде отменена, заяви Димо Дренчев.