Върховният съд на Швеция обяви, че датски онлайн търговец на вино има право да продава продуктите си пряко на шведските домакинства и бизнеси, съобщават Ройтерс и БТА.

Решението може да постави под въпрос монопола върху търговията с алкохол в скандинавската държава.

Швеция води рестриктивна политика по отношение на продажбата на алкохол и в страната от 1955 г. насам е наложен държавен монопол. Стокхолм получи изключение от европейските правила по въпроса при влизането си в ЕС през 1995 г.

"Сюстемболагет" (Systembolaget), шведската държавна компания за търговия с алкохол, даде на съд датския онлайн търговец "Уайнфайндър" (Winefinder) и неговата шведска компания-майка и поиска те са спрат да продават и доставят алкохол на потребители в Швеция. Върховният съд обаче се обяви против иска на "Сюстемболагет", като решението създава прецедент.

"Търговията в този случай не трябва да се разглежда като нарушаване на законите за алкохола, а като разрешена форма на частен внос", обяви Върховният съд.

"Сюстемболагет" спечели делото на по-ниска инстанция, но решението на Върховния съд е окончателно и не може да бъде обжалвано и отменено. Компанията има 450 магазина в цяла Швеция, а официално афишираната й цел е да намали употребата на алкохол в страната. Тя работи с ограничено работно време и не рекламира продуктите си по медиите, онлайн или на билбордове.