Новият закон за горивата е отвратителен лобистки закон, насочен към обслужването на големи фирми за горива, на първо място "Лукойл" и другите такива, които са обсебили 80% от пазара. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ.

Той се срещна с протестиращите срещу новите текстове търговци на горива от малкия и среден бизнес и е категоричен, че големите фирми целят да изместят дребните разпространители и дистрибутори на горива.

"Тук става въпрос за прокарване на лобистки текстове чрез определени хора. Не е вярно, че законът е внесен от групата на Обединени патриоти, моят приятел Емил Димитров го е прокарал", каза вицепремиерът.

Според Симеонов, темата със сивия сектор е дъвка, с която се правят внушения на обществото. "Да, има сив сектор, но той е с много по-малки дялове на пазара", обясни вицепремиерът.

"Става въпрос целият пазар да бъде предоставен на няколко фирми, знаете за "Лукойл", където е Валентин Златев, приятел на Емил Димитров", уточни той.

Вицепремиерът припомни, че "Лукойл Нефтохим" - Бургас плаща нула стотинки на държавата, тъй като за последните 10 години няма никаква печалба. В същото време, фирмата майка "Лукойл" - Руска федерация има 120-150 млрд. лв. печалба. Разбирате, че става въпрос за източване на печалби, допълни Симеонов.

Той е категоричен, че ако новите текстове бъдат прокарани, цените на горивата ще скочат, защото големите фирми ще монополизират пазара, а цената пада там, където има конкуренция.

"Не трябва да се позволява монополизация на който и да било бранш в България, а непрекъснато има такива опити", допълни Симеонов.

Той каза още, че няма лична битка с никого, но иска законите да се спазват от всички.