Нюйоркската фондова борса преживя най-успешната си седмица от юни на фона на надеждитe, че забавянето на инфлацията в Съединените щати ще накара Управлението за федерален резерв (УФР) да намали темпото, с което повишава лихвените проценти, предаде Асошиейтед прес.

В четвъртък трите водещи индекса на Уолстрийт регистрираха рязък скок. Най-високият им дневен ръст от началото на пандемията от новия коронавирус през пролетта на 2020 г. бе предизвикан от данните, че инфлацията в САЩ се е забавила миналия месец повече от очакваното.

Възходящата тенденция се запази и през последния ден от работната седмица: вчера промишленият индекс Дау Джоунс нарасна с 0,10 процента до равнище от 33 747,86 пункта, по-широкообхватният Стандард енд Пуърс 500 добави към стойността си 0,92 процента до 3992,93 пункта, а технологичният Насдак се повиши с 1,88 процента до 11 323,33 пункта.

Очакваното забавяне на темпото, с което централната банка на САЩ ще вдига лихвите, отслаби долара. Курсът на американската валута се понижи до най-ниското си равнище спрямо еврото от началото на юли, отбелязва Франс прес. Снощи 1 евро се разменяше за 1,0360 долара.

Като друг фактор за еуфорията на фондовите пазари АП посочва разхлабването на строгите мерки срещу коронавируса в Китай, които вредяха на втората най-голяма икономика в света Надеждите за ускоряване на китайския икономически растеж се отразиха благоприятно на акциите. Американският лек суров петрол поскъпна с 2,9 процента до 88,96 долара за барел.

Процедурата за защита при фалит, задействана от търговската платформа за криптоактиви Еф Ти Екс (FTX), причини нов срив в сектора. Биткойнът поевтиня с цели 6 процента до 16 800 долара. За сравнение, най-голямата криптовалута бе на рекордно равнище от близо 69 000 долара преди една година, а миналия петък се разменяше за над 21 000 долара.