Натрупването на вагони на граничните пунктове по време на Великденските празници принудиха Украйна временно да ограничи железопътните доставки на стоки за Полша и Румъния, каза високопоставен представител на украинските железници, цитиран от Ройтерс и БТА.

Украйна, основен земеделски производител, изнасяше повечето от стоките си през морски пристанища, но след нахлуването на Русия беше принудена да пренасочи износа си към железопътния превоз в западна посока.

Украинската държавна железопътна компания наложи ограничения за периода 16-18 април за превоз към Румъния през ГКПП "Дяково-Халмеу" и международния транспортен възел "Вадул-Сирет", както и за Полша през ГКПП "Ягодин", заяви заместник-директорът на търговския отдел на железницата Валерий Ткачов.

Ограниченията са въведени "поради натрупването на голям брой вагони в посока западните прелези и призивите на западните партньори за намаляване на доставките чрез товарни влакове", добави той.

Съседните страни "изглежда не са готови за рязко увеличаване на трафика на украински стоки на тяхна територия" поради недостиг на локомотиви, вагони, ограничен капацитет на движение и ограничения за теглото на товарните вагони, каза още Ткачов и добави, че 29 461 вагона са били в близост до граничните пунктове към 14 април, като броят им се е увеличил с 28 процента през първите две седмици на април.

"Не са взети решения за спиране или ограничаване на дългосрочния трафик към европейските страни", каза заместник-директорът на украинската железницата, като по думите му временните ограничения са "чисто оперативно решение, което ще позволи преминаване за разтоварване и премахване на образувалите се задръствания".

Според консултантската компания "АПК-информ" Украйна временно е ограничила транспортирането на някои селскостопански стоки през граничните пунктове за Полша и Румъния.

От аграрното министерство на Украйна съобщиха миналата седмица, че основната задача на институцията е да намери алтернативни начини за износ на зърно. Страната разполага с 13 милиона тона зърно на разположение за износ.

Украйна трябва да освободи силозите си за новата реколта през юли. Тя може да достигне до 40 милиона тона, според "АПК-информ".

Преди войната Украйна изнасяше 6 милиона тона зърно и маслодайни семена на месец, но през март износът падна до 200 000 тона.