Украинските власти са поискали от Турция да конфискува кораб, превозващ 19 000 тона ечемик, добит в окупирани от Русия райони, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА.

Регистрираният в Панама кораб е пристигнал на турското пристанище Самсун в понеделник, според база данни за корабоплаването. Украинската прокуратура вече се е свързала с турските власти, като ги е информирала, че корабът е натоварил ечемика в пристанище в Крим. Те са поискали да бъдат взети проби и да бъдат разпитани капитанът и екипажът, като са добавили, че корабът е изключил своя GPS, посочва гръцкият в. "Катимерини", позовавайки се на същата публикация.

Корабът е управляван от базирана в Дубай компания чрез дъщерно дружество.

Руските компании се занимават с широко разпространена контрабанда на украински зърнени култури, въпреки че официално отричат това, отбелязва изданието. Според дипломатически източници украинските власти са отправили подобно искане за конфискуване на кораб и през юли 2022 г.

Макар и член на НАТО, Турция се стреми да балансира между двете воюващи страни, като продава безпилотни самолети на Украйна, но също така задълбочава икономическите си връзки с Русия и не участва в санкциите, наложени от западните държави. Миналата година тя помогна за сключването на споразумение, което позволи на Украйна, основен производител на зърнени култури, да продължи износа си през Черно море. Анкара се опита също да играе ролята на посредник за постигане на мир, като беше домакин на два кръга преговори между Русия и Украйна, но в крайна сметка преговорите се провалиха.

Междувременно ООН съобщи, че в сряда са били възобновени инспекциите на кораби в рамките на т.нар. зърнена сделка. Това съобщи пред ТАСС Исмини Палла, говорителка на ООН за Черноморската инициатива за зърно.

"Що се отнася до инспекциите на плавателни съдове, те бяха възобновени вчера (19 април). Такива ще има и днес", каза тя. По думите ѝ страните са успели да постигнат споразумения, които са позволили инспекциите да продължат.

"Инспекциите бяха възобновени след двудневни преговори между страните, които бяха организирани от ООН и Турция. Делегациите на Русия и Украйна се споразумяха за участието на нови плавателни съдове в инициативата", каза Палла. 

Във вторник говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик заяви, че от два дни в Истанбул не са извършвани инспекции на корабите в рамките на сделката за зърно. Запитан защо се случва това, той отговори, че причината е "липсата на съгласие" на страните.