След като през месец юни предложението за 4-годишен акцизен график за повишаване на акцизите не успя да мине пред Народното събрание, служебното правителство ще направи нов опит - този път чрез проект за изменение на ДОПК, който ще се разгледа на МС утре, предава агенция "Крос".

Според изданието ставките са изненадващи и много различни от тези през месец юни, а отворен остава въпросът защо се пазят в тайна. Предложение от преди няколко месеца предвиждаше еднакво процентно увеличение на акциза за всички видове тютюневи изделия, а причината да не бъде прието в Народното събрание беше единствено краткият срок за влизане в сила.

По време на дебатите през месец юни в Бюджетна комисия на НС от индустрията само поискаха поне 2-3 месеца за влизане в сила, но след разгорещени дебати депутатите от ИТН бламираха предложението на Асен Василев с гласуване "въздържал". Какво обаче налага да се предлагат напълно нови ставки - остава неизвестно.

Проектът ще удари най-силно по джоба евтините цигари, а най-малко - скъпите цигари. А най-пострадали ще бъдат потребителите на бездимните нагреваеми тютюневи изделия - увеличението е от 233 лева за килограм до 400 лева за килограм за 4 години. Това е почти двойно увеличение на кутия за всяка година с по 30-40 стотинки.

Пушачите на евтини цигари пък ще трябва да се бръкнат в джоба с по 20 стотинки повече на кутия всяка година.

Открийте разликите:

Снимка: С. Върбанова/ Dir.bg

Мотивите на МФ да промени драстично своите намерения за пропорционално увеличение на акцизите за всички тютюневи изделия не са известни и будят недоумение, а реакцията на потребителите тепърва предстои.