Българските туроператори и турагенти все още очакват разумът да надделее и със сформирането на новата парламентарна комисия по бюджет да бъде преразгледан Законът за данъка върху добавената стойност и диференцираната ставка от 9 на сто ДДС за общата туристическа услуга да действа до края на тази година, а не както през декември миналата година беше прието с промени в ресорния закон - до 30 юни 2024 г. включително. Това каза в интервю за БТА председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Димитрина Горанова, потърсена за коментар във връзка с отпадането на 9-процентната ставка на ДДС от днес.

Ако не бъдат удовлетворени исканията на туроператорите, те ще трябва да доплащат стотици хиляди левове от разликата до 20 процента, защото пакетите за почивка са продадени при действаща ставка от 9 на сто още миналата година.

Според председателя на АБТТА, няма да има проблем решението за удължаването на действието на 9-процентната ставка на ДДС в туризма до края на година да стане със задна дата, защото ДДС-то за юли се отчита между 1 и 15 август.

Ние все още не сме загубили надежда и всъщност очакваме Народното събрание да назначи своите комисии, по-конкретно бюджетна комисия, за да изпратим още веднъж своето искане и предложение за прегласуване на закона. Така че имаме още броени дни до края на месеца, в които се надяваме политиците да вземат разумно решение, още повече че някои от тях поеха този ангажимент като предизборно обещание, отбеляза Горанова. В противен случай ние ще трябва да бръкнем в джоба си и разликата в ставките да е за наша сметка, защото договорите са подписани още миналата година и ние в момента не можем да актуализираме цените, посочи председателят на АБТТА. По думите й това ще се отрази на рентабилността на туристическия бизнес. Разликата е 11 на сто, което се равнява на обичайната търговска надценка за някои пазари и в този смисъл става въпрос за десетки хиляди, а може и да се стигне до стотици хиляди лева, изтъкна Горанова очакваните щети за бранша от доплащането на ДДС разликата.

От една страна, тези пари ще влязат в държавната хазна, но от друга страна, някои от колегите могат да решат да анулират пакети пътувания, за да не търпят загуби, коментира председателят на АБТТА. Така че няма гаранция, че ще има по-голяма събираемост в бюджета, още повече че когато ние не генерираме приходи от продажбите си, това после ще рефлектира и върху корпоративния данък, който ще плащаме, обобщи рисковете Горанова. Тя посочи, че в рамките на предизборната кампания, по време на среща с ГЕРБ-СДС, от политическата формация са поели ангажимент да подкрепят искането на бранша.