● Цените на златото се повишиха в понеделник до рекордните 2 265,73 долара за тройунция.

● Предпочитаният от ФЕД показател за базисната инфлация излезе в съответствие с очакванията в петък, потвърждавайки надеждите за намаляване на лихвите през 2024 г.

● Жълтият метал обикновено се разглежда като средство за предпазване от инфлация и се търгува обратно на потребителските цени.

В понеделник цената на златото се повиши до нов рекорден връх след новите данни за инфлацията от петък, които засилиха надеждите за намаляване на лихвените проценти.

Жълтият метал поскъпна с 1,6% до нов връх от 2 265,73 USD за тройунция.

На годишна база индексът на разходите за лично потребление нарасна с 2,5% през февруари, в съответствие с очакванията на икономистите. Базовият индекс на потребителските разходи (Core PCE), който изключва цените на храните и енергията, нарасна с 2,8% за месеца, също в съответствие с прогнозите. Резултатите подхраниха очакванията, че първото намаление на лихвения процент на централната банка ще се случи през юни.

Обикновено средата с по-ниски лихвени проценти прави притежаването на злато по-привлекателно в сравнение с други активи като облигациите, които носят по-ниска възвръщаемост при спад на лихвените проценти.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл също приветства последните данни за инфлацията в САЩ, като заяви, че те са "в съответствие с това, което бихме искали да видим" по време на речта си в петък, което повтори потвърждението му от заседанието на Федералния резерв миналия месец за намаляване на лихвените проценти през тази година.

Нарастващата цена на кюлчетата беше тласната нагоре и от силното им търсене в чужбина, тъй като световните централни банки се отказват от доларовите резерви заради геополитическите рискове.

От друга страна, затрудненията на китайските пазари на акции и недвижими имоти принудиха много инвеститори да се насочат към "сигурното убежище". През февруари Китайската народна банка придоби около 390 000 тройунции от благородния метал. Като цяло Китайската централна банка вече притежава около 72,58 млн. тройунции злато, което се равнява на около 2,257 тона.

Още фундаментални и технически анализи на най-търгуваните валутни двойки, злато и сребро, петрол, американски и европейски индекси, крипто и други може да прочетете в моя трейдинг блог ForexWithTsanev.com.