Цените на петрола се понижиха с над 3 на сто в азиатската търговия заради безпокойствата, че новите ограничителни мерки срещу коронавируса в Европа ще намалят търсенето на горива, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Търговците очакват и сътресения през седмицата на президентските избори в САЩ.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол понижи цената си с 1,24 долара или 3,5 на сто до 41,04 долара за барел.

Лондонският сорт Брент от Северно море поевтиня с 1,16 долара или 3,1 на сто до 34,55 долара за барел. В началото на сесията Брентът дори изгуби 5,8 на сто от стойността си, а американският петрол - 6 на сто, достигайки най-ниските равнища от май.

Припомняме, че страните в Европа въведоха отново ограничителни мерки за противодействие на разпространението на Ковид-19, чийто темп силно се ускори през последния месец.

"Ограничителните мерки, обявени от Великобритания и Италия се задълбочиха влошаващата се обстановка в Европа", коментира Майкъл Макартни, главен специалист по пазарни стратегии в Си Ем Си Маркетс (CMC Markets ) в Сидни.

Цените на петрола заличиха част от загубите след информацията, че поръчките за износ от Япония са се увеличили за първи път от две години, а производствената дейност в Китай е ускорила растежа си до близо 10-годишен максимум. 

Продължаващите безпокойства за отслабване на търсенето и увеличаване на предлагането от ОПЕК и САЩ доведоха до спад на петролните котировки за втори пореден месец през октомври - с 11 на сто при американския петрол и 8,5 на сто при Брента.