Преходът към екологично чисти източници на енергия ще се отрази благоприятно на атомната енергетика и ще доведе до ръст на цените на урана, прогнозират инвеститори, цитирани от Financial Times. От началото на месец март цените на урана са се повишили с 11% - до 31 долара за фунт (453,6 грама).

Индексът Solactive, отразяващ акциите на уранодобивните компании, от началото на 2021 година е нараснал с 35%, достигайки до най-високото ниво от 6 години. Ръстът на индикатора е свързан с надеждите, че ядрената енергетика ще помогне на страните, стремящи се да достигнат въглеродна неутралност през 2050 г. да намалят зависимостта от изкопаеми горива. Ядрената енергетика е нисковъглеродна и за разлика от вятърната и слънчева енергетика е непрекъснат източник на енергия.

Китай планира да увеличи ядрените си енергийни общности до 70 ГВт през 2025 година от настоящите 50 ГВт в рамките на плановете за намаляване на използването на въглищата.

Президентът на САЩ, Джо Байдън заяви, че ядрената енергетика ще бъде включена в "стандарта за екологично чиста енергетика", който ще задължи енергийните компании през 2035 година да преминат към производство на електроенергия без въглерод.

По-малките държави също преминават към използването на ядрена енергия. През миналата седмица Обединените арабски емирства (ОАЕ) пуснаха първата в арабския свят атомна електроцентрала (АЕЦ).

Анализаторите от Morgan Stanley прогнозират, че инсталираните мощности на АЕЦ в света през тази година ще се увеличат с 8 ГВт и в бъдеще ще растат с 1,7% годишно до 2026 година.

За ръста на цените на урана влияние има и покупката на суровината от редица компании през тази година. Канадската Denison Mines Corp. в началото на април съобщи, че е купила 2,5 млн. фунта уранов концентрат за 74 млн. долара. По данни на канадската финансова група Canaccord, компаниите са придобили на пазара общо 11 млн. фунта уран.

Освен това в света се наблюдава и дефицит на предложения на уран, заради пандемията COVID-19. През декември канадската Cameco Group, вторият по големина в света производител на уран, спря добива от находището си Cigar Lake, заради рисковете, свързани с разпространението на коронавируса и съобщи, че ще купува уран за клиентите си на пазара.

"Очакваме натиск върху цените, тъй като компаниите купуват уран, а активността на спотовия пазар расте, предвид допълнителните покупки от такива производители като Cameco, заявява за изданието анализаторът от Canaccord Кейт Ла Шапел.