Цената на петрола сорт Брент, чиято цена е референтна за европейския пазар, спадна под 64 долара за първи път от 9 март, предаде ТАСС. Януарските фючърси на сорта Брент поевтиняха с 4,4 на сто до 63,95 долара за барел на Междуконтиненталната стокова борса (ICE) в Лондон.

Днес сутринта лондонският сорт от Северно море (с доставка през януари), понижи котировките си с 18 цента до 66,61 долара за барел.

Американският лек суров петрол с доставка през януари (днес бе първият ден за търговия с януарски фючърси на този сорт) поевтиня със 7 цента до 57,13 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса, съобщи сайтът romandie.com, позовавайки се на Франс прес.

Страните членки на ОПЕК и други производители на черно злато като Русия се събират във Виена на 6 и 7 декември под натиска на прекомерното предлагане, което доведе до понижение на котировките. Те се бяха споразумели да намалят производството си, за да подкрепят пазара след силното понижение на цената на петрола в началото на 2016 година до минимални стойности за последните над 13 години, когато черното злато мина под прага от 30 долара за барел. Това споразумение изтича в края на годината, но сега вероятно се обмислят нови ограничения в добива, коментират анализатори.