Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в петък, 5 април, скочи до 91,12 долара за барел, преминавайки за първи път от началото на годината равнището от 90 долара за барел, показват данните на интернет страницата на петролния картел.

В сряда и четвъртък (3-ти и 4 април) цената на един барел беше 89,58 долара.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 13 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Графика: OPEC

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 г., отбеляза БТА.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.